News

Cardurile de sănătate eliberate până în 2014 vor fi rescrise. Ce valabilitate vor avea

25.06.2020 | 23:50
ADVERTISEMENT

Cardurile de sănătate eliberate până în 2014 vor fi rescrise și vor avea o valabilitate de șapte ani, potrivit unui anunț al Guvernului.

Guvernul a aprobat un act normativ care menționează că toate cardurile de sănătate eliberate până în 2014 vor fi rescrise și vor avea o valabilitate de șapte ani.

ADVERTISEMENT

Măsura este luată pentru a veni în ajutorul oamenilor care se bazează pe aceste carduri de sănătate atunci când merg la medic.

Cardurile de sănătate eliberate până în 2014 vor fi rescrise

Guvernul a adoptat un act normativ foarte important pentru populație, care vizează cardul de sănătate – cardul național de sănătate – care expiră până la data de 31 iulie 2020″, a declarat șeful Cancelariei, Ionel Danca.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestei hotărâri, cardurile eliberate până în 2014 vor fi rescrise și vor avea o valabilitate de șapte ani pentru completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul național de asigurări sociale, conform ziare.com.

Utilizarea cardului de sănătate a fost complicată în perioada de pandemie, în special după ce starea de urgență a fost implementată. Mai exact, Guvernul a decis să suspende utilizarea cardului de sănătate până în 30 septembrie 2020, fiind stabilite noi condiții în care vor fi eliberate prescripțiile medicale pe durata epidemiei.

ADVERTISEMENT

Pentru a limita riscul iminent asupra stării de sănătate a populației, în asistența medicală primară și în asistența medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul național de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, iar pentru celelalte specialități serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul național de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020”, au transmis reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În această perioadă, legătura dintre medici, pacienți și casele de asigurări s-a făcut și se va face exclusiv electronic. Exceptând cazurile extrem de grave, medicii de familie au consultat telefonic pacienții și le-au transmis în format electronic diferite rețete.

ADVERTISEMENT

Mai mult, biletul de trimitere nu mai este necesar pentru serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate. Toate măsurile au fost luate pentru a limita contactul dintre pacienții non-Covid și medici, pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2 în societatea românească.

ADVERTISEMENT
Tags: