News

Care e cel mai mare obstacol în calea contraofensivei Ucrainei. ”Câmpuri întregi sunt pline, peste tot”

Contraofensiva ucraineană înaintează anevoios din mai multe motive. Problema majoră este însă una singură şi dă bătăi de cap serioase
17.07.2023 | 16:18
Care e cel mai mare obstacol in calea contraofensivei Ucrainei Campuri intregi sunt pline peste tot
Minele terestre crează probleme pentru contraofensiva Ucrainei Sursa foto: David Guttenfelder / The New York Times / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru a câștiga teren, forțele ucrainene trebuie să-și croiască drum printre o varietate și o densitate de mine rusești pe care nu și le-au imaginat niciodată. După cinci săptămâni de contraofensivă a Ucrainei, despre care chiar și oficialii ucraineni spun că are un început anevoios, comandanții și soldații care luptă de-a lungul frontului indică faptul că progresul lent se reduce la o problemă majoră: minele terestre.

Cel mai mare obstacol în calea contraofensivei Ucrainei

Câmpurile pe care trebuie să le traverseze forțele ucrainene sunt presărate cu zeci de tipuri de mine. Din plastic și metal, în formă de cutii de tutun de mestecat sau cutii de suc și cu nume inedite precum “vrăjitoarea” și “frunza”.

ADVERTISEMENT

Avansul armatei ucraineane este, de asemenea, îngreunat de lipsa sprijinului aerian și de rețeaua profundă de structuri defensive pe care rușii le-au construit. Însă vasta gamă de mine, fire capcană, capcane și dispozitive explozive improvizate este cea care a împotmolit forțele ucrainene la doar câțiva kilometri de unde au pornit.

“Nu mi-am putut imagina așa ceva”, a declarat un soldat ucrainean pe nume Serhii, care face parte dintr-o unitate care a salvat soldații răniți în explozii. “Credeam că minele vor fi așezate în linii. Dar câmpuri întregi sunt pline de ele, peste tot”, spune el pentru The New York Times.

ADVERTISEMENT

Minele sunt de mult timp un element de bază al războiului rusesc, fiind folosite pe scară largă în Afganistan și Cecenia și în fazele anterioare ale luptelor din Ucraina, care se întind până în 2014. Dar câmpurile minate din sudul Ucrainei sunt vaste și complexe, dincolo de ceea ce se știa până acum, spun soldații care au intrat în ele. Ucraina plantează, de asemenea, câmpuri extinse de mine antitanc, pentru a opri avansurile rusești.

“Pentru a îndepărta minele, trebuie să ai multă motivație și capul limpede”, a declarat maiorul Maksim Prisiazhniuk, un expert ucrainean în deminare care se strecoară în câmpuri noaptea, înaintea avansărilor infanteriei. “Este o muncă atât de delicată, ca a unui chirurg, dar, în același timp, în jurul tău se aud explozii” de la artileria din timpul bătăliei.

ADVERTISEMENT

Specialiștii în deminare se aventurează cu detectoare de metale și sonde lungi și subțiri atașate de prăjini, pentru a scormoni cu grijă în pământ și a încerca să găsească minele îngropate fără a le declanșa. “Acestea sunt instrumentele noastre – și o icoană în buzunar”, a declarat maiorul Prisiazhniuk. El se afla la un punct de stabilizare medicală, unde soldații răniți de mine apăreau într-un flux constant.

Câmpurile minate sunt prevăzute cu capcane

Câmpurile minate sunt în mod obișnuit prevăzute cu capcane și așa-numitele dispozitive anti-manipulare care fac ca minele să explodeze dacă sunt ridicate, pentru a zădărnici echipele de deminare. O tactică obișnuită este ceea ce maiorul Prisiazhniuk a numit un “truc pentru idioți”: îngroparea de mine antipersonal în fața unui cablu de declanșare, pentru a viza un soldat care ar putea încerca să dezactiveze cablul de declanșare.

ADVERTISEMENT

Printre explozibilii mai sofisticați se numără așa-numitele mine săritoare, care, atunci când sunt călcate, ”sar” în sus și împrăștie șrapnel, lovind alți soldați din apropiere. Rusia folosește, de asemenea, mine declanșate de fire de declanșare subțiri, de culoare galbenă, care se întind pe o duzină de metri, oricare dintre acestea, atunci când este deranjată, poate declanșa o explozie și un jet de șrapnel.

Echipele de deminare lucrează prin degajarea unei căi de aproximativ un metru lățime, permițând infanteriei să meargă înainte. Apoi, echipele de deminare lucrează înapoi de-a lungul căii pentru a o lărgi cu încă un metru sau mai mult, pentru a permite ca doi soldați să meargă umăr lângă umăr în timp ce cară o targă pentru soldații răniți în luptă. Luna trecută, un brancardier care transporta un coleg rănit a declanșat o mină pentru că drumul nu a putut fi lărgit suficient de repede.

Pericolul există chiar și după ce căile sunt curățate. Forțele rusești lansează adesea rachete care împrăștie peste zona curățată mici mine “frunze” din plastic verde, greu de reperat, numite și mine fluture, a declarat maiorul Prisiazhniuk.

Volodimir, care servește ca medic militar la punctul de stabilizare, efectuează amputări pe soldații ale căror picioare sau membre inferioare au fost retezate de exploziile minelor. Minele, a spus el, au depășit artileria ca principală cauză a rănilor.

Deoarece unele mine sunt din plastic, pentru a evita detectarea de către echipele de deminare, șrapnelul pe care îl proiectează în soldați poate fi invizibil pentru medicii din posturile de prim ajutor din apropierea frontului, unde echipele medicale folosesc detectoare de metale pentru a găsi și îndepărta fragmentele, a spus el.

Soldații sunt tratați și trimiși la spitale mai îndepărtate. Săptămâna trecută, a spus Volodimir, a amputat ambele mâini ale unui expert în deminare care a fost rănit în timp ce încerca să dezamorseze o mină capcană.

Armata ucraineană, presată să avanseze rapid

Ultima lună a fost o fază dificilă și chinuitoare a războiului pentru armata ucraineană, care se află sub presiunea de a avansa rapid și de a demonstra aliaților occidentali că politica de înarmare a Ucrainei poate schimba situația.

În discursul său nocturn de vineri, președintele Volodimir Zelenski a apărat din nou ritmul contraofensivei, spunând că Rusia aruncă “tot ce poate” asupra trupelor Kievului și că “fiecare mie de metri de avans” merită recunoștință.

În sud, trupele ucrainene atacă în cel puțin trei locații, dar nu au străpuns principalele linii de apărare ale rușilor. Minele nu sunt singura dificultate cu care se confruntă. Pe măsură ce avansează, soldații ucraineni ies din raza de acțiune a unora dintre sistemele lor de apărare aeriană și devin vulnerabili în fața elicopterelor de atac rusești.

Până săptămâna aceasta, în cel mai îndepărtat punct de înaintare, la sud de satul Velika Novosilka, armata ucraineană a avansat aproximativ 8 kilometri în liniile rusești. În punctul unde soldații au rămas blocați într-un câmp minat, la sud de orașul Orikhiv, Ucraina avansase aproximativ o milă. Pentru a ajunge la Marea Azov și a tăia liniile de aprovizionare către Crimeea ocupată de ruși, un obiectiv al contraofensivei, Ucraina trebuie să avanseze aproximativ 97 de kilometri.

O parte bună în timp ce luptă prin câmpurile minate, spun soldații ucraineni, este protecția oferită de vehiculele blindate occidentale. Acolo unde au fost folosite, aceste vehicule nu au permis armatei ucrainene să traverseze câmpurile minate, dar au salvat vieți cu un blindaj superior care protejează împotriva exploziilor.

Vehiculele de luptă Bradley de fabricație americană ale infanteriei , cu blindaj stratificat din aluminiu și oțel, trec fără probleme peste minele antipersonal. Ele sunt imobilizate de minele antitanc rusești, dispozitive circulare grele care sunt încărcate cu aproximativ 15 kilograme de TNT, adesea fără a provoca răni grave soldaților din interior.

Denis, un chirurg militar de la un alt punct de stabilizare din apropierea frontului, a declarat că soldații răniți de exploziile minelor în timp ce se aflau în Bradley-uri se descurcau mult mai bine decât cei din vehiculele blindate de tradiție sovietică și că principala consecință a fost o comoție mai degrabă decât pierderea unui membru.

Vehiculele blindate occidentale salvează vieți

“Americanii au făcut această mașină pentru a salva viețile echipajului”, a declarat Serhii, soldatul din echipa de salvare, care operează acum în al treilea Bradley, după ce două vehicule anterioare au lovit mine antitanc. Cea de-a doua a avut loc când el și alții au fost trimiși să evacueze infanteriști răniți blocați într-un câmp minat.

Seria de explozii a fost filmată de o dronă ucraineană, iar imaginile au fost postate online de un jurnalist ucrainean. Episodul a fost, de asemenea, descris de Serhii și de alți martori. Conducând în câmpul minat, echipajul Bradley a putut auzi, peste zgomotul motorului, pocnetul minelor antipersonal mai puțin puternice care explodau inofensiv în timp ce șenilele vehiculului le călcau. Pentru a evita minele antitanc, au încercat să urmeze urmele lăsate de alte vehicule care intraseră în câmp, dar a fost dificil.

După ce au ajuns la soldații răniți, un artilerist, Serhii, și un sergent, numit de asemenea Serhii, s-au concentrat mai întâi asupra mitralierelor rusești aflate la distanță, care trăgeau asupra soldaților blocați în câmpul minat.

Între timp, medicul a sărit într-un crater de artilerie, presupunând, se pare, că craterul era liber de mine antipersonal. A îngenuncheat și a declanșat una, care i-a zburat o parte din picior. Imaginile filmate cu drona îl arată pe medic aplicându-și un garou pe piciorul mutilat, apoi târându-se înapoi spre Bradley, unde un alt medic îl ajută să îl tragă la bord, lăsând o dâră de sânge pe rampă.

În interiorul Bradley-ului, alți medici îi aplică un al doilea garou, a declarat sergentul Serhii. De-a lungul calvarului, care s-a întins pe durata a trei ore, el a trebuit să părăsească uneori vehiculul pentru a transporta răniți. “A fost înfricoșător să ieși când tocmai ai văzut pe cineva aruncat în aer de o mină”, a spus el.

În timp ce ieșeau din câmp, Bradley-ul a lovit o mină antitanc și a derapat până la oprire. Explozia a avariat rampa din spate, așa că echipajul a deschis o trapă pe acoperiș și i-a ridicat pe răniți prin ea, apoi i-a coborât la sol. Apoi i-au ajutat să șchiopăteze până la un alt Bradley care i-a dus în siguranță.

Sergentul Serhii s-a întors la fața locului câteva zile mai târziu cu un camion de remorcare blindat pentru a recupera Bradley-ul. În timp ce era scos, Bradley-ul a trecut peste o altă mină antitanc, provocând și mai multe pagube. Vehiculul se află acum în Polonia pentru reparații, a declarat sergentul Serhii. El a primit un alt Bradley pentru a continua încercările de avansare peste câmpurile minate.

ADVERTISEMENT