LIVE Actualizat 17-07-2023
13:42

Război în Ucraina, ziua 509. Explozii pe Podul Crimeei, sunt cel puţin doi morţi / Un avion rusesc s-a prăbuşit în Marea Azov

La mai bine de 500 de zile de la începerea războiului, Ucraina și Rusia continuă să se înfrunte, fără ca una dintre părți să poată da o lovitură decisivă.
17.07.2023 | 16:32
Razboi in Ucraina ziua 509 Explozii pe Podul Crimeei sunt cel putin doi morti  Un avion rusesc sa prabusit in Marea Azov
Podul Crimeii, după explozie
ADVERTISEMENT
17-07-2023
13:42

Un bombardier rus s-a prăbuşit în Marea Azov

Un avion de vânătoare-bombardier rus Su-25 s-a prăbușit în Marea Azov în districtul Eiski, dar pilotul  s-a catapultat cu succes, au transmis oficialii locali într-un comunicat pe rețelele de socializare.

Videoclipuri neverificate au fost postate pe rețelele de socializare care arată o parașută coborând deasupra mării, în apropierea unei plaje. Districtul Eiski se află în partea controlată de ruși a regiunii Donețk a Ucrainei.

Nu există alte victime sau pagube materiale, a tranmis agenţia TASS, citând un anunţ al autorităţilor locale din regiunea Krasnodar.

Reprezentanţii Districtului Militar Sud au transmis că avionul  a căzut în timp ce efectua un zbor de antrenament, iar cauza preliminară ar fi o defecţiune a motorului.

Oficialii din regiunea Krasnodar din Rusia au declarat că pilotul a fost salvat din apă.

17-07-2023
09:34

Rusia anunță că nu va prelungi acordul pentru cerelele ucrainene

Rusia a confirmat oficial că a informat Ucraina, Turcia și ONU că este împotriva extinderii acordului privind cerealele care ar urma să tranziteze Marea Neagră.

Acordul a permis exportul în siguranță a cerealelor ucrainene, care sunt esențiale pentru lanțul global de aprovizionare cu alimente, către unele dintre cele mai sărace regiuni ale lumii. Acordul a expirat luni, dar Rusia nu a oferit până acum niciun indiciu că ar intenționa să permită prelungirea acestuia.

În primul rând Moscova a cerut ca primă condiţie pentru a fi de acord eliminarea obstacolelor din calea propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte.

17-07-2023
07:36

Noi explozii pe Podul Crimeii

Serghei Aksionov, șeful administrației ruse din Crimeea, a declarat că traficul a fost oprit pe Podul Crimeii. “Există o situație de urgență pe pilonul 145 al podului”, a spus acesta, iar ministerul rus al Transporturilor a declarat, la rândul său, că există avarii la capătul podului aflat mai aproape de Peninsula Crimeea, dar susţine că nu au existat pagube la piloni.

Părinţii unei fetiţe au fost ucişi, iar fiica lor a fost rănită. Toţi se aflau într-un autoturism care se afla pe pod luni dimineaţă, a declarat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod.

Bloggerii militari ruşi au confirmat că Podul Crimeeii a fost lovit de două ori în noaptea de duminică spre luni. Exploziile s-au produs în jurul orei 3 dimineaţa, iar o parte a structurii a fost avariată, a informat postul rusesc Pro-Vagner Telegram Gray Zone.

Canalul rusesc Baza a confirmat că cel puțin două persoane au fost ucise și o persoană a fost rănită în atac.

Agenţia citează surse neidentificate din serviciile secrete (SBU) şi Marina ucrainene, cele două componente ale forţelor de securitate ale Kievului care ar fi organizat atacul. “A fost greu să ajungem la pod, dar până la urmă am reuşit”, a confirmat un reprezentant al SBU.

Duminică, forțele ucrainene au avansat peste un kilometru în direcția Berdiansk, regiunea Donețk. Forțele Kievului au reușit să străpungă liniile de apărare rusești, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, Valerii Șereșen.

Bătălii aprige, în estul Ucrainei

Acesta recunoaște că soldații ruși opun o rezistență puternică, însă unitățile ucrainene reușesc să câștige teren și să-și consolideze pozițiile obținute.

ADVERTISEMENT

În tot estul țării, se înregistrează o intensificare a luptelor, susțin oficialii ucraineni. ”Sunt bătălii aprige, pozițiile ambelor părți se schimbă dinamic de mai multe ori pe zi”, a explicat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe Telegram.

De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin, clamează un eșec total al contraofensivei ucrainene.

ADVERTISEMENT

„Trupele noastre se comportă eroic. În mod neașteptat pentru inamic, ele trec chiar la ofensivă în anumite sectoare și capturează poziții mai avantajoase”, a declarat Putin, citat de AFP.

De ce contraofensiva ucraineană nu are rezultatele scontate

Campania de vară, mult-așteptată de occident și invocată de nenumărate ori de liderii de la Kiev, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor extrem de optimiste de acum câteva luni.

ADVERTISEMENT

Deși se așteptau progrese mari, victoriile Ucrainei se măsoară în sute de metri, pe măsură ce replica rușilor pare din ce în ce mai puternică.

Kievul afirmă, însă, că liderii occidentali nu fac presiuni pentru rezultate rapide, iar operațiunea se desfășoară conform unui scenariu anticipat.

ADVERTISEMENT

Zelenski: ”Nu putem lăsa niciun sat sub ocupație rusă”

În plus, Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, că nu va lăsa în urmă ”niciun oraș și niciun sat”, în mâinile inamicilor, pentru că oamenii vor să scape de umilințele și violența adusă cu ei de combatanții ruși.

„Unul dintre cele mai teribile lucruri pe care le aduce războiul este separarea… Nu putem lăsa niciunul dintre oamenii noştri, niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie rusă. Oriunde continuă ocupaţia rusă, domnesc violenţa şi umilirea oamenilor.

Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri – fiecărui lider, fiecărui politician, fiecărei personalităţi publice, fiecărei ţări care ne sprijină cu adevărat în faptul că numai eliberarea completă a întregului nostru teritoriu ucrainean va permite restabilirea deplină a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său de sâmbătă seara.

ADVERTISEMENT