News

Care e, de fapt, diferența dintre roșia românească și cea din Turcia. Una se coace natural, cealaltă în TIR

România subvenționează producția de tomate, dar rămâne cel mai mare importator de roșii turcești. Află care e diferență dintre cele două roșii.
12.07.2023 | 23:30
Care e de fapt diferenta dintre rosia romaneasca si cea din Turcia Una se coace natural cealalta in TIR
România, cel mai mare importator de roșii turcești. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Subvenționarea tomatelor în România nu pare să ofere rezultatele dorite, întrucât țara a devenit cel mai mare importator de roșii turcești. Această situație afectează atât producătorii autohtoni, cât și consumatorii, care plătesc prețuri semnificativ mai mari pentru roșii. Chiar și cu suma de 3.000 de euro acordată de la stat, producătorii susțin că înregistrează pierderi.

Pierderi uriașe pentru producătorii români

Daniel Dumitru, unul dintre producătorii înscriși în programul “Tomata”, cultivă roșii pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați, dar nu beneficiază în mod semnificativ de ajutorul de stat. El exprimă dezamăgirea față de situația actuală și consideră că producția autohtonă ar trebui să acopere cererea internă.

ADVERTISEMENT

“La sfârşitul lunii mai începem să ieşim cu producţia. Cam din perioada aia, ei nu trebuie să mai vină cu importuri, că avem noi destulă marfă ca să mănânce tot poporul”, a explicat producătorul pentru observatornews.

În ciuda eforturilor depuse de producătorii români, importurile de roșii din Turcia au atins în primele șase luni ale acestui an valoarea de 60 de milioane de dolari. România se situează astfel pe primul loc în clasamentul importatorilor de roșii turcești, urmată de Ucraina, Polonia și Germania.

ADVERTISEMENT

Producătorii români solicită măsuri de precauție din partea statului pentru a stopa importurile în momentele în care producția autohtonă este suficientă pentru a acoperi cererea. Daniel Dumitru consideră că programul “Tomata” ar trebui extins pe întregul parcurs al anului pentru a asigura stabilitatea prețurilor.

Roșii românești versus roșii turcești

Diferența evidentă între roșiile românești și cele turcești este vizibilă atât în aspect, cât și în gust. Roșiile turcești sunt culese prematur pentru a coace pe drum, în timp ce cele românești sunt rupte coapte din tufă, având un gust superior. Cu toate acestea, roșiile turcești continuă să inunde piața românească.

ADVERTISEMENT

“Aia turcească se culege stilul ăsta, pârguită, ca să se coacă pe drum câteva zile şi când a ajuns la noi a început să prindă culoare. În schimb, pe a noastră eu o rup direct coaptă din tufă. Alt gust este când se coace ea natural, pe tufă”, a afirmat un alt producător.

Importurile masive de roșii turcești provin în mare parte din serele din regiunea Antalya, care reprezintă un adevărat paradis pentru agricultură. Totuși, România își propune să deschidă centre de colectare a legumelor direct de la producători în anul curent, în zone precum Olt, Dolj, Teleorman, Galați și Buzău.

ADVERTISEMENT

Cu toate că subvenționarea tomatei ar trebui să sprijine producția locală, importurile masive de roșii turcești continuă să pună în pericol economia și sustenabilitatea producătorilor români, precum și să afecteze buzunarele consumatorilor.

ADVERTISEMENT
Tags:
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită