Life

Care e, de fapt, pluralul cuvântului zăpadă. Aceasta este forma corectă

Cum se scrie, în realitate, cuvântul zăpadă la plural. Numai aceasta este forma bună din punct de vedere gramatical pentru omăt.
29.12.2023 | 07:35
Care e de fapt pluralul cuvantului zapada Aceasta este forma corecta
Cum se scrie, în realitate, cuvântul zăpadă la plural. Numai aceasta este forma bună din punct de vedere gramatical pentru omăt. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Care e, de fapt, pluralul cuvântului zăpadă. Aceasta este forma corectă. Iată în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre precipitația atmosferică solidă care acoperă pământul ca o mantie frumoasă în fiecare iarnă.

Cum se scrie, în realitate, cuvântul zăpadă la plural. Numai aceasta este forma bună din punct de vedere gramatical pentru omăt

Cum se scrie, în realitate, cuvântul zăpadă la plural. Numai aceasta este forma bună din punct de vedere gramatical pentru omăt. Substantivul se numără printre cele mai folosite de oameni, mai ales în perioada iernii.

ADVERTISEMENT

Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, ne spune că înseamnă o precipitație atmosferică solidă, sub formă de fulgi albi, alcătuiți din cristale de apă înghețată sau un strat provenit din aglomerarea acestor fulgi.

Zăpada apare când temperatura solului este sub 0 grade Celsius și mai poate fi numită omăt, nea sau ninsoare. Formal de plural a substantivului feminin se formează extrem de simplu, prin schimbarea terminației.

ADVERTISEMENT

Concret, ”ă” se înlocuiește cu ”i”, ceea ce înseamnă că atunci când vrem să vorbim de mai multe spunem, de fapt, zăpezi. Un exemplu în acest caz este: După ninsori, peisajul se transformă într-un peisaj alb, acoperit de zăpezi.

Fapte inedite despre fulgii de zăpadă

Fulgii de zăpadă care cad de pământ sunt unici, însă unul dintre ei a fost consemnat în Guinness World Records. Conform rador.ro, este vorba de un fulg uriaș care a căzut în timpul unei ninsori abundente din ianuarie 1887 în Fort Keogh, Montana, Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au notat că acest fulg de nea avea dimensiunea de 38 de centimetri. Un alt record mondial a avut loc pe 5 martie 2015, în Capracotta, Italia, când în 24 de ore s-a aşternut un strat de zăpadă gros de 2,56 metri. Recordul anterior fusese în Silver Lake, Colorado (SUA), cu 1,93 metri de zăpadă.

Prima persoană care a imortalizat un fulg de zăpadă a fost fermierul Wilson A. Bentley din Vermont. După ani de experimente, în 1885, acesta a reușit să surprinsă momentul inedit din natură. De-a lungul anilor a fotografiat peste 5.000 de fulgi de nea.

ADVERTISEMENT

Zăpada reflectă un nivel ridicat de radiaţii ultraviolete şi poate provoca orbire. Acesta este motivul pentru care ochelarii de soare ajută enorm iarna și trebuie purtați atunci când practicăm diverse sporturi montane.

Chionofobia este frica de zăpadă. Cuvântul provine din limba greacă și este format din khion (zăpadă) și phobos (frică, aversiune sau teamă). Cei care au această afecțiune înțeleg uneori că teama lor este neîntemeiată și ciudată, însă tot nu o pot controla.

ADVERTISEMENT