Mulți români întâmpină probleme atunci când vine vorba despre formele de plural ale anumitor cuvinte. Unul dintre cele care creează dificultăți cel mai des este „macrou”. Iată care este varianta corectă.
Macroul este un tip de pește pe care foarte mulți români îl consumă, dar puțini sunt cei care știu care este forma de plural a acestui cuvânt. Unii ar fi spus că nu are așa ceva, dar se înșeală.
Conform, Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), substantivul macrou este definit ca un pește de mare cu spatele albastru-verzui și dungi negre, care se apropie de țărmuri în timpul primăverii și verii. Numele științific pentru acest pește este Scomber scomber.
Pentru că este un substantiv neutru, pluralul acestui cuvânt se formează după regulile generale ale limbii române. Mai exact, pluralul substantivelor neutre se formează prin adăugarea sufixului „-uri” la forma de singular.
Astfel că, forma corectă a cuvântului macrou este macrouri. „macrou, macrouri, substantiv neutru – 1. Pește de mare cu spatele albastru-verzui cu dungi negre, care se apropie de țărmuri primăvara și vara (Scomber scomber)”, notează dexonline.ro.
Utilizarea formei formei de plural a cuvântului macrou este recomandată pentru a evita confuziile sau ambiguitățile în comunicare. Chiar dacă acesta este un detaliu de care nu mulți țin cont, este un detaliu destul de important.
De altfel, există multe alte cuvinte din limba română care au forme ciudate de plural pe care anumite persoane le-ar putea considera chiar nocive. De pildă, pentru aragaz, pluralul este aragaze nu aragazuri.
Când vine vorba de blană, forma de plural corectă este blăni. Deși blănuri nu este complet greșit, aceasta face referire la articole de îmbrăcăminte și nu la piei prelucrate.
De asemenea, cuvântul boschet are o formă neobișnuită de plural. Este vorba despre boschete, nu despre boscheți. Pluralul cuvântului foarfecă este foarfeci, iar a cuvântului ciubuc este ciubucuri.