Life

Care e ora ideală când e bine să mănânci cina. Doar așa vei avea parte de un somn odihnitor

Până la ce oră se poate lua cina, fără a ne confrunta cu probleme. Numai în felul acesta noaptea vom dormi mult mai bine.
24.11.2023 | 09:26
Care e ora ideala cand e bine sa mananci cina Doar asa vei avea parte de un somn odihnitor
Până la ce oră se poate lua cina, fără a ne confrunta cu probleme. Numai în felul acesta noaptea vom dormi mult mai bine. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Care e ora ideală când e bine să mănânci cina. Doar așa vei avea parte de un somn odihnitor. Specialiștii și studiile din ultima perioadă au demonstrat care sunt efectele negative ale unei mese luate mult prea târziu.

Până la ce oră se poate lua cina, fără a ne confrunta cu probleme. Numai în felul acesta noaptea vom dormi mult mai bine

Până la ce oră se poate lua cina, fără a ne confrunta cu probleme. Numai în felul acesta noaptea vom dormi mult mai bine. Experții în sănătate au dezvăluit care sunt problemele cu care ne putem confrunta dacă nu ținem cont de această regulă nescrisă.

ADVERTISEMENT

Dr. Abhay Gundgurthi, endocrinolog la Sagar Hospitals din Bengaluru, a declarat pentru thesouthfirst.com că foarte multe dintre generațiile anterioare obișnuiau să ia masa înainte de apusul soarelui.

De asemenea, cele mai recente studii au arătat că o cină luată până în ora 20:00 duce la o digestie mai bună, la un somn excelent și la un risc mai mic de boli cronice. În plus, riscul de obezitate se reduce destul de mult.

ADVERTISEMENT

„Ora cinei înainte de apusul soarelui este ora ideală. Cu toate acestea, acum, doar cei care tind să urmeze postul intermitent mănâncă în mod normal până la ora 18:00.

Dacă nu chiar la ora 18:00, este ideal să mâncăm cel puțin în jurul orei 19:00”, a dezvăluit Dr. Shashikant Iyengar, Metabolic Coach și Low Carb Practitioner, pentru South First, mai arată sursa citată anterior.

ADVERTISEMENT

Care sunt efectele negative ale unei cine luate târziu

O cină luată târziu poate avea numeroase efecte negative asupra organismului uman. Oamenii de știință sunt de părere că acest obicei a ajuns să depindă foarte mult de programul zilnic, stilul de viață, dar și de cultură.

Persoanele care mănâncă după ora 19:00 riscă să se confrunte cu diabet, cu afecțiuni legate de inimă și cu tulburări metabolice. Din păcate, mesele savurate târziu în noapte perturbă ritmurile naturale ale organismului.

ADVERTISEMENT

Acesta este motivul pentru care tot mai mulți oameni ajung să aibă probleme cu greutatea și probleme metabolice. Pe de altă parte, o cină luată devreme se aliniază cu ritmul circadian natural al organismului, care este de mare ajutor pentru o digestie optimă.

„Terminarea cinei până la ora 19.00 îi dă organismului tău suficient timp pentru a digera alimentele înainte de culcare, îmbunătățind calitatea somnului și sănătatea generală.

De asemenea, se aliniază cu declinul natural al metabolismului care are loc seara”, a transmis Dr. Satyanarayana Mysore, șeful Departamentului de medicină a somnului și pneumologie de la Spitalul Manipal din Bengaluru.

În aceeași notă, specialiștii mai transmit că pentru o digestie bună și pentru un somn odihnitor e foarte important să mâncăm cu două ore înainte de ora de culcare. În plus, cina luată la aproximativ aceeași oră în fiecare zi poate ajuta la reglarea ceasului intern al corpului.

ADVERTISEMENT