Life

Ora ideală de somn în funcție de anotimp. La ce oră trebuie să te culci iarna sau vara pentru a avea creierul odihnit

Ora ideală de somn în funcție de anotimp. Când trebuie să te culci, de fapt, iarna sau vara. Așa îți vei menține creierul sănătos.
18.11.2023 | 00:25
Ora ideala de somn in functie de anotimp La ce ora trebuie sa te culci iarna sau vara pentru a avea creierul odihnit
Ora ideală de somn în funcție de anotimp. Sursa foto: Freepik/senivpetro
ADVERTISEMENT

Care este ora ideală de somn în funcție de anotimp. Este foarte importat să o respectăm pentru a avea un creier sănătos, potrivit sfaturilor lui Adrian Vornicu.

Care este ora ideală de somn în funcție de anotimp. Doar așa îți vei menține creierul sănătos

Odihna este importantă pentru fiecare dintre noi. Avem nevoie de suficiente ore de somn pentru a menține organismul sănătos, dar și pentru a avea energia necesară pe parcursul zilei.

ADVERTISEMENT

Un specialist a explicat de ce odihna este atât de importantă pentru creier, dar și de ce e bine să adormim la anumite ore, în funcție de anotimp.

“Creierul este o mașină care trebuie să intre în service în fiecare zi. Însă service-ul este deschis doar între orele 22:00 și 24:00. Dacă tu, acele două ore, în loc să lași creierul adormit să intre în service, să repare ce trebuie, tu îl turezi, scade longevitatea”, a explicat Adrian Vornicu la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Toamna deja începe să se întunece mai târziu, după ora 8:00, așa că și ora de somn trebuie să vină la puțin timp după ce afară se lasă întunericul. Astfel, este bine să adormim la 9:30.

“Toamna, să spunem că se întunecă la ora 8:00. Vorbim de luna octombrie, în jur de ora 8:30. Să nu depășească o oră și jumătate apusul soarelui.

ADVERTISEMENT

Deci ar trebui să dormim la ora 9:30. O oră și jumătate toamna și primăvara, trei ore iarna, iar vara să nu depășească apusul soarelui. Acestea sunt regulile”, a mai spus specialistul.

Dacă dormi la aceste ore, creierul va fi mai odihnit și vei putea îndeplini mai ușor sarcinile de a doua zi, după cum a mai precizat specialistul în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu.

ADVERTISEMENT

Câte ore e bine să dormi

Specialistul a fost întrebat care este numărul ideal de ore pe care ar trebui să le doarmă o persoană. Acesta a explicat că depinde de fiecare, deoarece corpul este diferit.

Cei care nu pot să meargă la culcare devreme sunt îndemnați să își pune ceasul să sune, zilnic, la aceeași oră. Bioritmul se va regla în timp, așa că te poți trezi natural la anumite ore.

“Când ești odihnit, te trezești. Pentru persoanele care încă nu reușesc să se culce devreme, trebuie pus ceasul să sune la aceeași oră, zilnic.

După ce bioritmul a fost reglat, o să vezi că, dacă te culci la timp, corpul tău îți dă deșteptarea la ora 4:00, la ora 5:00. Atunci ești odihnit și îți poți relua sarcinile pe care le ai de efectuat într-o zi”, a mai spus Adrian Vornicu.

ADVERTISEMENT
Tags: