Life

Care este, de fapt, secretul caselor albe din Grecia. Mulți români le admiră când merg în vacanțe

Ce ascund, în realitate, locuințele albe din Grecia. Turiștii români sunt încântați de ele atunci când merg în străinătate.
20.04.2024 | 10:09
Care este de fapt secretul caselor albe din Grecia Multi romani le admira cand merg in vacante
Ce ascund, în realitate, locuințele albe din Grecia. Turiștii români sunt încântați de ele atunci când merg în străinătate. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Care este, de fapt, secretul caselor albe din Grecia. Mulți români le admiră când merg în vacanțe. Designul insulelor grecești nu este trecut cu vederea de nicio persoană care se bucură de turism în această regiune.

Ce ascund, în realitate, locuințele albe din Grecia. Turiștii români sunt încântați de ele atunci când merg în străinătate

Ce ascund, în realitate, locuințele albe din Grecia. Turiștii români sunt încântați de ele atunci când merg în străinătate și le imortalizează în imagini pentru a le avea drept amintiri la revenirea acasă, la persoanele dragi.

ADVERTISEMENT

Obiceiul de a vopsi casele în alb este unul vechi, care datează din anul 1922 atunci când au sosit aici grecii din Smirna. Statul le-a acordat atunci cele mai proaste materiale pentru a-și ridica spații de locuit, piatra fiind predominantă.

Multe case din insulele grecești, cum ar fi Mykonos, Paros și Naxos au fost inițial construite din piatră. Decizia aceasta fost practică pentru că era foarte puțin lemn în peisajul stâncos al insulei din Marea Egee.

ADVERTISEMENT

Locuitorii au fost nevoiți să se adapteze și să facă din curțile lor unele frumoase, care să fie admirate de toată lumea. Așa au început să văruiască casele de cel puțin 3 ori pe an. Mulți insulari păstrau var pentru a alunga razele soarelui pe timp de vară.

În sezonul cald lumina soarelui lovește direct în pereții casei din piatră care o absorb imediat, făcând interiorul foarte fierbinte. Tradiția aceasta a ajutat, în special, la menținerea unei temperaturi tolerabile în interiorul caselor din Grecia.

ADVERTISEMENT

Designul caselor din Grecia, stabilit de o holeră

Designul caselor din Grecia avea să fie stabilit mai târziu de o holeră care a lovit țara în timpul dictaturii lui Ioannis Metaxas. În anul 1938 autoritățile au dat un ordin național care a accelerat răspândirea acestei estetici.

Cetățenii au fost nevoiți să văruiască locuințele la exterior în speranța că boala nu se va mai răspândi și nu va mai face victime. Varul folosit pentru a picta casele conținea calcar, un dezinfectant puternic și igienizant.

ADVERTISEMENT

Amestecul de var este amestecat în recipiente mari numite tenekedes sau kouvas, apoi este întins cu o perie cu fir natural. Bidineaua are rolul de a răspândi varul peste tot. Se dau două straturi: primul subțire, al doilea mai gros.

În al doilea strat de var se adaugă apă și sare grunjoasă sau zahăr. În felul acesta pereții caselor din Grecia nu se decojesc și păstrează un aspect uniform o perioadă foarte lungă. Pe de altă parte, ușile și obloanele din insulele Ciclade sunt de culoare albastră.

ADVERTISEMENT
Tags: