Life

Care este grupa de sânge cea mai predispusă la mușcătura de căpușă: “Acest lucru nu trebuie subestimat”

Care este grupa de sânge cea mai predispusă la mușcătura de căpușă. Oamenii de știință au lansat un avertisment important.
04.04.2024 | 22:08
Care este grupa de sange cea mai predispusa la muscatura de capusa Acest lucru nu trebuie subestimat
Care este grupa de sânge cea mai predispusă la mușcătura de căpușă. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit care e grupa de sânge cea mai predispusă la mușcătura de căpușă. Aceștia au lansat un avertisment pentru oamenii care o au.

Grupa de sânge cea mai predispusă la mușcătura de căpușă. Avertismentul oamenilor de știință

Potrivit oamenilor de știință, persoanele care au o anumită grupă sanguină sunt mai predispuse la mușcătura de căpușă. Cercetătorii din Republica Cehă au descoperit că “profilul fiziologic sau biochimic al unui individ, cum ar fi grupul de sânge” ar putea influența aceste insecte.

ADVERTISEMENT

Alena Zakovska, de la Universitatea din Masaryk, cercetătorul principal al acestui studiu, a spus că “grupa sanguină al unui individ poate fi unul dintre factorii care cresc riscul de mușcătură de căpușă și transmiterea de boli periculoase, iar acest lucru nu trebuie subestimat”, informează The Sun.

Căpușele se hrănesc cu sângele oamenilor și al altor mamifere. Se crede că 17% dintre ele sunt infectate cu o bacterie ce poate provoca boala Lyme, care poate fi fatală pentru cei care o fac.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din Cehia spun că aceste insecte parazite îi vor evita pe cei care au grupa sanguină B. Căpușele sunt atrase, în schimb, de persoanele cu grupa sanguină A.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au realizat un experiment care a implicat utilizarea picăturilor de sânge din fiecare grupă ((A, B, AB sau O). Acestea au fost aplicate pe un strat steril de hârtie.

ADVERTISEMENT

Au fost aceleași distanțe între picăturile individuale. Cercetătorii au pus acolo o căpușă, iar după două minute au văzut unde s-a mutat aceasta. Experimentul a fost repetat de sute de ori, cu mai multe tipuri de căpușe.

În cele mai multe cazuri (36%), insectele au mers către sângele din grupa A. Astfel, cei care au această grupă sanguină trebuie să aibă mare grijă atunci când se plimbă prin natură sau dacă au animale de companie, deoarece căpușele se pot ascunde în iarbă.

ADVERTISEMENT

Ce să faci dacă te-a mușcat o căpușă

În cazul în care te-a mușcat o căpușă, atunci e bine să acționezi cât de repede poți. Mai întâi, trebuie să înlături insecta cu ajutorul unei pensete. Trebuie să o prinzi cât mai aproape de piele și să tragi ușor, fără să o rupi. Îndepărtează întreaga căpușă, inclusiv capul.

Zona afectată se curăță cu apă și săpun sau cu dezinfectant. Se elimină orice reziduu rămas de la căpușă. De asemenea, zona mușcată se monitorizează pentru a observa orice semn de infecție sau de reacții alergice. În cazul în care observi umflături sau roșeață, trebuie să consulți imediat un medic.

Dacă este posibil, păstrează căpușa pentru identificare ulterioară, deoarece insecta poate să transmită anumite boli. Dacă simptomele sunt severe sau căpușa nu poate fi îndepărtată în întregime, atunci e bine să soliciți imediat asistență medicală.

ADVERTISEMENT
Tags: