Life

Care este pluralul cuvântului “nivel”. Confuzia pe care o fac mulți români

Care este, de fapt, pluralul cuvântului “nivel”. Mulți români fac această confuzie. Există doar o singură variantă corectă.
09.08.2023 | 09:57
Care este pluralul cuvantului nivel Confuzia pe care o fac multi romani
Care este forma corectă de plural pentru cuvântul “nivel”. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mulți români fac o confuzie atunci când vine vorba despre pluralul cuvântului “nivel”, însă lucrurile sunt foarte simple, de fapt. Doar o singură variantă este corectă.

Care e, de fapt, pluralul cuvântului “nivel”

Limba română este destul de grea, ba chiar se numără printre cele mai complexe din toată lumea. De multe ori, chiar și românii fac greșeli de exprimare, deoarece această limbă are multe capcane.

ADVERTISEMENT

Există cuvinte care sunt adesea folosite greșit, mai ales dacă au mai multe forme de plural. Un astfel de caz este “nivel”, al cărui plural este folosit greșit, de cele mai multe ori.

În timp ce mulți folosesc forma de plural “nivele”, alții consideră că cea corectă este “niveluri”. Înainte de a stabili care este varianta corectă, trebuie explicat ce înseamnă acest cuvânt.

ADVERTISEMENT

Cuvântul “nivel” este definit ca “Înălţimea la care se găseşte un punct, o linie sau o suprafaţă a unui loc sau a unui obiect în raport cu un plan orizontal daT”, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX).

De asemenea, acest cuvânt are o formă care se utilizează și în geologie. “Zonă geologică sau o subdiviziune stratigrafică a etajelor şi a subetajelor, care se distinge prin fosilele caracteristice pe care le conţine”, este celălalt sens pentru “nivel”.

ADVERTISEMENT

În plus, acest cuvânt mai are o formă care se folosește și chimie, biologie și medicină. “Valoarea intensivă a unei mărimi în raport cu o valoare de referinţă”, mai arată DEX.

Forma corectă de plural a cuvântului nivel, care e substantiv neutru, este “niveluri”. Un exemplu este atunci când se vorbește despre clădirile cu mai multe niveluri.

ADVERTISEMENT

Când e corect să folosești pluralul “nivele”

Cu toate acestea, românii care folosesc pluralul “nivele” nu greșesc, însă acesta trebuie utilizat în contextul corect. Se utilizează “nivele” numai dacă este folosit ca formă de plural pentru “nivelă”. În acest caz, este vorba despre un instrument utilizat în construcții.

Nivela este un instrument prin care se verifică orizontalitatea unei piese, a unei mașini sau a unei instalații. În același timp, cu acest instrument se verifică verticalitatea unui perete care e în curs de construire și mai este cunoscută sub denumirea de “poloboc”, notează spynews.ro.

ADVERTISEMENT