Life

Care este pluralul cuvântului ”orhidee”. Eroarea gramaticală a multor români

Cum se spune corect la plural ”orhidee”. Greșeala gramaticală pe care foarte mulți români o fac adesea fără să-și dea seama.
30.07.2023 | 18:00
Care este pluralul cuvantului orhidee Eroarea gramaticala a multor romani
Cum se spune corect la plural ”orhidee”. Greșeala gramaticală pe care foarte mulți români o fac adesea fără să-și dea seama. Sursa foto: Pinterest / Google Play. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este pluralul cuvântului ”orhidee”. Eroarea gramaticală a multor români. Descoperă în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre forma perfectă. Răspunsul este unul simplu, care se învață în clasa a V-a.

Cum se spune corect la plural ”orhidee”. Greșeala gramaticală pe care foarte mulți români o fac adesea fără să-și dea seama

Cum se spune corect la plural ”orhidee”. Greșeala gramaticală pe care foarte mulți români o fac adesea fără să-și dea seama. Foarte mulți vorbitori de limba română nu știu cum să ceară la florărie mai multe flori din această plantă superbă, în culori diverse.

ADVERTISEMENT

DEX-ul ne arată că orhidee, orhidee, s. f. (La pl.) înseamnă o familie de plante erbacee monocotiledonate, cu tulpină simplă, frunze alterne întregi, cu flori mari, colorate, cu trei petale, dintre care una se termină de obicei în formă de pinten răsucit (Orchidaceae).

Și la singular – plantă care face parte din această familie. Asta înseamnă că cuvântul este defectiv de plural și are aceeași formă ca la singular. Se numără printre substantivele feminine care se scriu și se pronunță la fel atât la singular, cât și la plural.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă substantivele defective de plural

Limba română ne învață ce înseamnă substantivele defective de plural, așa cum este cazul explicat mai devreme, cel cu orhideea. Concret, în școala generală cu toții am învățat că este vorba de o subcategorie de cuvinte care are doar formă de singular.

Aceste substantive care nu pot fi utilizate în formele lor de plural mai sunt cunoscute drept singularia tantum. De asemenea, substantivele care au doar de formă de plural sunt denumite ca substantive defective de singular și se mai numesc pluralia tantum.

ADVERTISEMENT

Printre substantivele defective de plural pe care le are limba română se află numele: Oana, Mircea, Ana, orașele și toponimele, epocile istorice (sclavagism, feudalism), religiile sau stările organice (foame, frig, sete).

Totodată, în această categorie mai sunt incluse domeniile științifice (geografie, muzică, biologie), materiile (sânge, fier, aur, trifoi, zahăr), sporturile, precum și calitățile sau însușirile, cum ar fi: curaj, înțelepciune, omenie, bunătate, frică, cinste.

ADVERTISEMENT