Life

Care este pluralul cuvântului ”soare”. Mulți români nu știu, aceasta este forma corectă

Cum se spune ”soare” la plural. Multe persoane nu știu, dar aceasta este varianta bună din punct de vedere gramatical.
19.08.2023 | 15:46
Care este pluralul cuvantului soare Multi romani nu stiu aceasta este forma corecta
Cum se spune ”soare” la plural. Multe persoane nu știu, dar aceasta este varianta bună din punct de vedere gramatical. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este pluralul cuvântului ”soare”. Mulți români nu știu, aceasta este forma corectă pentru corpul ceresc central al sistemului planetar, incandescent și luminos, în jurul căruia gravitează și se mișcă Pământul și celelalte planete ale sistemului.

Cum se spune ”soare” la plural. Multe persoane nu știu, dar aceasta este varianta bună din punct de vedere gramatical

Cum se spune ”soare” la plural. Multe persoane nu știu, dar aceasta este varianta bună din punct de vedere gramatical. Termenul face parte din clasa substantivelor a căror semnificație se referă la obiectele de bază ale vocabularului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, printre cuvintele uzuale (zilnice) folosite de cetățenii români se mai află viețuitoarele, gradele de rudenie, îmbrăcămintea sau fenomenele din natură, precum ploaie, fulger, trăsnet, vânt.

Profesorii de limba și literatura română ne spun că ”soare” este de genul masculin și provine din latinescul solem. A fost moștenit ca un cuvânt concret pentru că nu denumește o noțiune formată prin abstractizare precum substantivele: mișcare, analiză, proprietate sau raționament.

ADVERTISEMENT

Cât despre forma sa de plural aceasta este ”sori”. Declinat, cuvântul arată în felul următor: nearticulat – soare, la plural – sori. La forma articulată este soarele, iar la plural vom spune sorii. La dativ – genitiv pluralul nearticulat este sori, iar articulat sorilor.

Când folosim, de fapt, cuvântul sori

Acum că am aflat că pluralul cuvântului ”soare” este „sori”, mai trebuie să descoperim și când se folosește, de fapt, această formă. Toată lumea știe că în sistemul solar există o singură stea, atunci de ce e necesar să avem forma de plural?

ADVERTISEMENT

Specialiștii în domeniul astronomiei ne spun că Calea Lactee, galaxia din care face parte sistemul nostru solar, are în componență între 200 și 400 de miliarde de stele și cel puțin 100 de miliarde de planete. Concret, ar fi vorba de peste 200 de miliarde de sori.

Mai mult, există posibilitatea ca o planetă să aibă 2 sori, numele său fiind de planetă circumbinară. Agenţia Spaţială Americană NASA a anunțat că una de acest gen a fost descoperită în 2020 cu ajutorul telescopului Kepler.

ADVERTISEMENT

Se pare că seamănă cu planeta Tatooine din filmul Războiul stelelor. Cercetătorii ştiinţifici afirmă că este puţin probabil să fie locuită. A primit denumirea de Kepler – 16b și se estimează că este un gigant nelocuibil cu gaze reci, asemănător planetei Saturn.

ADVERTISEMENT
Tags: