News

Care este riscul de a face miocardită după vaccinare față de cei care se infectează cu SARS-CoV-2. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat vineri la Digi24 care este riscul ca un tânăr să facă miocardită după ce se îmbolnăvește cu SARS-CoV-2 versus cei care se vaccinează.
30.07.2021 | 21:03
Care este riscul de a face miocardita dupa vaccinare fata de cei care se infecteaza cu SARSCoV2 Explicatiile lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Medicul a explicat de mai multe ori care sunt reacțiile adverse post-vaccinare, iar recent a vorbit despre cazurile extrem de rare de miocardită apărute.

Agenția Europeană a Medicamentului a recunoscut miocardita și pericardita ca reacții adverse în urma vaccinării cu serurile produse de Pfizer și Moderna.

ADVERTISEMENT

Care este riscul de a face miocardită dacă te vaccinezi vs. te îmbolnăvești de Covid?

“Între 12-15 ani rata de acoperire vaccinală este 3.5%, iar la 16-19 este în jur de 17%. Mizez pe faptul că mulți sunt plecați împreună cu părinții în concedii.

A fost perioada de un an de zile în care a fost cum a fost învățământul, dar acesta este mesajul nostru ca un număr cât mai mare de părinți și bunici să se vaccineze pentru a-și proteja copiii.

ADVERTISEMENT

Avem în momentul acesta două vaccinuri autorizate (n. red. pentru copii) Pfizer și de luni, din doi august, vom putea folosi și vaccinul de la Moderna, avem peste 2600 de cabinete de medicină de familie unde se derulează activități de vaccinare.

Este important să avem în vedere vaccinarea și protejarea copiilor. Unul dintre factorii care a ținut pe loc vaccinarea în rândul tinerilor a fost legat de apariția unor cazuri de miocardită după vaccinare.

ADVERTISEMENT

Sunt date publicate recent care arată că după infecția SARS-CoV-2 riscul de miocardită la bărbații sub 20 de ani este de șase ori mai mare decât riscul de miocardită ca reacție adversă după vaccinare.

Dacă mă gândesc să nu îmi vaccinez copilul să nu facă miocardită, aceasta este o greșeală. Au fost două cazuri raportate la doi băieți, doi tineri de 17 ani, din 125.000 de persoane vaccinate.

ADVERTISEMENT

Amândouă cazurile au avut o evoluție favorabilă. Și în Israel au fost câteva zeci de cazuri la tineri și toate au avut o evoluție favorabilă.

Este considerată o incidență foarte rară. Vaccinurile au reacții adverse, dar ele sunt gestionabile, sunt diagnosticate și evoluția este bună.

Dacă crește numărul de cazuri la nivel comunitar și riscul de infecție al copilului este crescut, există totuși un risc de a face miocardită, el este estimat la 450 de cazuri la un milion de tineri care fac Covid.

Vaccinând 1 milion de persoane cu doza doi este un risc de apariție a 50-55 de cazuri de miocardită, toate forme ușoare cu evoluție favorabilă.

La școală cel mai probabil se va purta mască de protecție, fiind vorba de spații închise și aglomerări de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

ADVERTISEMENT