News

Cine sunt pensionarii care vor avea venituri duble după recalculare. Cea mai amplă reformă din ultimul deceniu

Unii români care s-au retras din activitate s-ar putea bucura de mai mulți bani, după recalcularea pensiilor, stabilită pentru luna septembrie.
28.04.2024 | 16:24
Cine sunt pensionarii care vor avea venituri duble dupa recalculare Cea mai ampla reforma din ultimul deceniu
Guvernanții promit că pensionarii din România vor avea parte de o viață mai bună / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru pensionari. Veniturile acestora vor crește, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, sau cel puțin asta promit guvernanții.

Românii care au ieșit la pensie înainte de 2011 vor avea parte de cele mai importante majorări

Există și o categorie de pensionari care vor beneficia din plin de noile schimbări legislative. Pensiile acestora vor crește simțitor, începând cu 1 septembrie 2024, iar în unele cazuri s-ar putea dubla.

ADVERTISEMENT

Cei care ar putea primi de două ori mai mulți bani la pensie sunt românii care s-au retras din activitate înainte de anul 2011, dar care au muncit mai mult de 25 de ani.

Sunt, însă, mai multe criterii care vor fi luate în calcul atunci când discutăm despre creșterea pensiilor, unul dintre cei mai importante fiind indicele de corecție.

ADVERTISEMENT

Indicele de corecție a fost introdus prin Legea 263/2010 și s-a aplicat anual tuturor pensiilor, acesta variind între 1,12 și 1,41. În noua lege, indicele de corecție este eliminat, iar pensiile vor fi recalculate fără acest criteriu.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari.

ADVERTISEMENT

Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, citat de România TV.

Pensionarii care s-au retras din activitate înainte de 2011 vor fi cei care vor avea parte de cele mai mari majorări, iar veniturile acestora s-ar putea dubla în cazul unei vechimi mai mari de 25 de ani.

ADVERTISEMENT

Formula de calcul a pensiilor

În acest caz se aplică un alt indice, cel al punctelor de stabilitate, câștigate pentru fiecare lună de muncă prestată în timpul activității.

Astfel, pentru un stagiu de cotizare cuprins între 25 și 30 de ani se acordă 0,50 puncte, între 30 și 35 de ani se acordă 0,75 puncte pe an, iar peste 35 de ani se acordă un punct pe an.

Formula de calcul care ar fi aplicată de guvern va fi: Pensie = VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la numărul de ani de vechime, iar numărul total de puncte reprezintă suma punctelor de cotributivitate, de stabilitate și a celor asimilate (necontributive).

ADVERTISEMENT
Tags: