News

Care este starea răniților de la Crevedia. Avertismentul lui Alexandru Rafila: ”Puterea noastră e limitată”

Ministrul sănătății Alexandru Rafila a anunțat care e starea răniților de la Crevedia și a recunoscut că statul român poate acorda ajutor limitat acestor oameni.
29.08.2023 | 16:39
Care este starea ranitilor de la Crevedia Avertismentul lui Alexandru Rafila Puterea noastra e limitata
Care este starea răniților de la Crevedia. Avertismentul lui Alexandru Rafila: ”Puterea noastră e limitată”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Momentan există trei pacienți în stare gravă internați în spitalele din Capitală, iar șansele acestora de supraviețuire sunt mici, în condițiile în care au arsuri pe 90% din suprafața corpului. Din totalul de 58 de răniți, transportați la spitale, 12 au ajuns în străinătate, 29 sunt în București și 12 au fost externați.

Care este starea răniților de la Crevedia

Alexandru Rafila a oferit mai multe declarații în cadrul unei conferințe de presă. ”Sunt 3 pacienţi în Bucureşti – doi la Floreasca, unul la Bagdasar-Arseni – care sunt în situaţie critică. Aceşti trei pacienţi au peste 90 la sută din suprafaţa corporală arsă. Sigur că totdeauna, în astfel de situaţii, pronosticul este rezervat.

ADVERTISEMENT

Sunt pacienţi intubaţi şi care sunt îngrijiţi foarte bine, dar sigur că într-o astfel de situaţie cred că trebuie să discutăm şi despre norocul omului şi despre o minune care se poate întâmpla pentru că, din păcate, puterea noastră este limitată în astfel de cazuri”, a declarat ministrul sănătății.

Alexandru Rafila a precizat că i-a vizitat pe pompierii internați în spitale, majoritatea dintre ei având arsuri la cap și mâni, cu toate că unii dintre ei se află în stare bună. ”În rest, în Bucureşti sunt alţi 29 de pacienţi, marea lor majoritate la cele două spitale, Floreasca şi Bagdasar. În general sunt pompieri. Ieri (duminică – n.r.) i-am vizitat şi pe unii şi pe ceilalţi, am discutat cu ei.

ADVERTISEMENT

Arsurile de obicei afectează mâinile, braţele. La unii sunt arsuri şi la cap. Sunt mulţumiţi de modul în care sunt îngrijiţi şi sunt foarte optimişti. Încearcă să se vindece cât mai repede, dacă se poate spune aşa, şi să revină la lucru. Şi-au asumat acest lucru, au spus: Suntem pompieri, e o meserie cu multe riscuri, ne dorim să o facem în continuare, a fost un incident, mergem înainte. Lucrul acesta m-a bucurat şi era o foarte bună stare de spirit în rândul acestor pompieri. Am discutat şi cu pompieri simpli şi cu comandanţii lor, unii dintre ei răniţi, şi le mulţumesc tuturor pe această cale”, a declarat Rafila, potrivit News.ro.

Totodată, ministrul Rafila a precizat că 12 persoane s-au externat din spital, făcând referire și la transferații din străinătate. ”Sunt 12 persoane care s-au externat, din 58 iniţial, din păcate avem şi două decese, iar cei 12 pacienţi internaţi în momentul de faţă în spitale din diferite ţări sunt în situaţii stabile, fără să fie extraordinar de bine.

ADVERTISEMENT

Marea lor majoritate sunt intubaţi, au arsuri de 30-40 la sută, până la 80 la sută, un pacient de la Milano care este cel mai grav. El urmează să fie transferat în această seară de la San Donato într-o clinică specializată în tratamentul pacienţilor cu arsuri şi monitorizăm situaţia cu atenţie”, a completat ministrul Alexandru Rafila, conform News.ro.

Între timp, prefectul Bucureștiului Rareș Hopincă a anunțat că există foarte multe stații de încărcare GPL în București și că intenționează să le mute pe acestea în afara orașului, pentru a nu mai risca o tragedie asemănătoare celei de la Crevedia. Conform legii, aceste stații nu ar trebui să fie mai aproape de 40 de metri de blocuri.

ADVERTISEMENT

“Va fi închisă orice stație, orice benzinărie, orice stație GPL care nu respectă la virgulă legislația în vigoare. Chiar dacă ele, în momentul de față funcționează legal, aș genera dezbaterea cu privire la funcționarea lor în aglomerările urbane. În oraș e nevoie să funcționeze, dar poate că ar fi mai oportun să le mutăm spre periferie, în zonele industriale. Personal cred că trebuie să generăm o dezbatere cu privire la amplasarea acestora în zona urbană aglomerată”, a declarat Rareș Hopincă.

ADVERTISEMENT