Life

Care sunt cele mai mici țări din lume. Unele dintre ele sunt mai mici decât Bucureștiul

Cele mai mici țări din lume. Unele dintre ele au o suprafață mai mică decât cea a Bucureștiului. Toate sunt situate în Europa.
12.04.2024 | 08:36
Care sunt cele mai mici tari din lume Unele dintre ele sunt mai mici decat Bucurestiul
Care sunt cele mai mici țări din lume. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai mici țări din lume, care au o suprafață foarte mică? Unele au o suprafață mai mică decât a unui oraș. Iată care sunt cele 10 state de mici dimensiuni, toate aflate în Europa.

Care sunt cele mai mici țări din lume

Cel mai mic stat din lume este Statul Cetății Vaticanului, care are o suprafață foarte mică, dar și puțini locuitori. Are 44 de hectare și a fost inclus, cu 20 de ani în urmă, pe lista Patrimoniului UNESCO.

ADVERTISEMENT

Vaticanul este o enclavă în orașul Roma din Italia, are o populație de 800 de locuitori, suprafața de 0,44 km², iar capitala este orașul Vatican. În acest stat se află unele dintre cele mai apreciate opere de artă și construcții.

Un alt stat foarte mic se află tot în Europa și are o suprafață de doar 1,98 km², populația fiind de 36.000 de locuitori. Este vorba despre Monaco, a cărui capitală are același nume.

ADVERTISEMENT

Este situat de Coasta de Azur și este cel mai dens populat stat din toată lumea. Are mai mult de 18.000 de locuitori/km². Are o rată a șomajului de 0% și este una dintre destinațiile favorite ale bogaților din toată lumea. Speranța de viață este de aproape 90 de ani.

San Marino este o altă enclavă în centrul Italiei. Dintre toate membrele Consiliului Europei, este țara cu cea mai mică populație, având doar 32.000 de locuitori. Suprafața țării este de doar 61,2 km², iar capitala este orașul San Marino.

ADVERTISEMENT

Economia din San Marino este bazată mai ales pe turism, finanțe și servicii. Din punctul de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, este una dintre cele mai bogate țări din lume. Are, de asemenea, printre cele mai scăzute rate ale șomajului din Europa.

Liechtenstein se află la poalele Alpilor, fiind cel mai mic și, totodată, cel mai bogat stat în care se vorbește limba germană. Vaduz, capitala statului, este cunoscut ca fiind unul dintre paradisurile financiare din Europa, iar economia țării se bazează mai ales pe sectorul financiar.

ADVERTISEMENT

Rata șomajului este de sub 1,5%. Lichtenstein nu a avut de suferit din cauza crizei financiare mondiale. Are o suprafață de 160 km² și populația e de 36.000 de locuitori.

Care e țara cu cea mai înaltă capitală din Europa

Cu o suprafață de numai 0,8 km², capitala statului Malta, Valetta, este cea mai mică din Europa. Statul are ieșire la Marea Mediterană și este o destinație turistică apreciată.

În plus, Malta are nouă situri care sunt incluse pe lista Patrimoniului UNESCO. Suprafața țării este de 316 km², iar populația de 397.000 de locuitori.

În sud-vestul Europei se află Principatul Andorrei și nu are ieșire la mare. Sectorul financiar, dar și turismul îi asigură țării un procent important ce PIB.

Capitala statului, Andora la Vella, este cea mai înaltă din Europa, fiind situată la 1.023 metri peste nivelul mării. Suprafața este de 468 km², iar populația de 85.000 de locuitori.

Una dintre destinațiile preferate de miliardarii din întreaga lume este Luxemburg. Aceasta este apreciată mai ales datorită faptul că este păstrată confidențialitatea privind operațiunile bancare și a politicilor fiscale. Are o suprafață de 2.586 km², iar populația este de 512.000 locuitori.

Este țara cu cei mai înstăriți locuitori din UE, dar și un centru financiar important în lume. În capitala Luxemburg se află cele mai scumpe proprietăți imobiliare din vestul Europei.

Țara căreia nu îi este recunoscută independența de toate statele

Cipru este o destinație de vacanță apreciată de turiști, dar și un cunoscut paradis financiar. Statul a fost afectat, însă, de criza mondială, la fel și averile miliardarilor, din cauza măsurilor impuse de autorități, notează observatornews.ro. Țara are suprafața de 9.251 km², iar populația de 1,1 milioane de locuitori. Capitala statului este Nicosia.

Un alt stat de mici dimensiuni este Republica Kosovo, situat în Peninsula Balcanică. Are o suprafață de 10.887 km², populația de 1,7 milioane locuitori, iar capitala este Pristina.

Statul și-a declarat independența în 2008. Aceasta este recunoscută de 108 state membre ale Națiunilor Unite, precum și de 23 din 28 de state membre UE. China, Rusia și Serbia nu i-au recunoscut independența. Kosovo este membru al Fondului Monetar Internaţional (FMI), al Băncii Mondial, precum și al altor organizații internaționale importante.

Al zecelea cel mai mic stat din lume este Muntenegru, cu o suprafață de 13.812 km² și 625.000 de locuitori. Are ieșire la Marea Adriatică și este o destinație turistică destul de accesibilă din punct de vedere financiar, mai ales pentru cei din vestul Europei. Podgorica este capitala acestui stat.

ADVERTISEMENT