Life

Care sunt cele mai periculoase alimente din lume. Te îmbolnăvești imediat dacă le consumi

Cele mai periculoase alimente din lume. Te poți îmbolnăvi imediat dacă le consumi. Conțin substanțe toxice pentru organism.
01.11.2023 | 00:23
Care sunt cele mai periculoase alimente din lume Te imbolnavesti imediat daca le consumi
Cele mai periculoase alimente din lume. Sursa foto: Unsplash/Natalia Mok
ADVERTISEMENT

Cele mai periculoase alimente din lume, care îți pot provoca probleme de sănătate imediat după ce le consumi. Este bine să le eviți sau, cel puțin, să le consumi în cantități mici.

Care sunt cele mai periculoase alimente din lume

Atunci când mergi în diverse locuri din lume, trebuie să ai grijă la alimentele pe care le consumi, deoarece unele sunt foarte periculoase pentru organism. În timp ce unele provoacă intoxicații alimentare ușoare, se poate ajunge chiar și la situații extreme și la deces.

ADVERTISEMENT

Unele alimente trebuie consumate cu grijă sau chiar evitate, pentru că pot duce la probleme serioase. Sunt șanse mici ca acestea să fie întâlnite la noi din țară, dar e bine să le eviți și atunci când călătorești în diverse țări din lume.

Muguri de fasole

Mugurii de fasole intră pe lista alimentelor periculoase. Germenii se cultivă în condiții calde și umede, ceea ce duce la dezvoltarea bacteriilor, cum ar fi E.coli, salmonella sau listeria, care pot provoca toxiinfecții alimentare.

ADVERTISEMENT

Între 1996 și 2016, Food and Drug Administration a înregistrat 2.474 de îmbolnăviri, 187 de spitalizări și chiar trei decese după ce persoanele în cauză au consumat muguri.

În cazul în care nu poți renunța la aceștia, există o soluție pentru a nu-ți provoca probleme de sănătate. Poți găti mugurii pentru a ucide bacteriile mortale pe care le pot conține.

ADVERTISEMENT

Absint

Absintul a fost inventat de elvețieni în secolul al XVIII-lea, fiind preparat din frunze de pelin, amestecat cu anason verde, fenicul și alte ierburi medicinale, potrivit farandwide.com.

Era o băutură mai ieftină decât vinul și se zvonea că ar provoca halucinații, motiv pentru care a fost interzisă în SUA timp de 100 de ani. În final, s-a dovedit că nu are astfel de efecte, cu toate că este periculoasă.

ADVERTISEMENT

S-a descoperit, în schimb, că substanța chimică numită tuyonă, găsită în vierme, poate provoca insuficiență renală, convulsii, degradare musculare (rabdomioliză), tremur, amețeli și coșmaruri.

Atunci când este făcut corect, absintul nu are suficientă tuyonă încât să facă rău. Pentru a te asigura că ești în afara oricărui pericol, e bine să te asiguri că o cumperi din surse sigure.

Scoici de sânge

În China, scoicile de sânge sunt fierte și mâncate, dar intră în categoria alimentelor periculoase. De multe ori, aceste scoici conțin viruși ce pot cauza hepatită A, tifoidă și dizenterie.

Scoicile sunt recoltate în apă poluată. În 1988, după ce peste 300.000 de oameni au dezvoltat hepatită A, iar alți 31 au murit, Shanghai a interzis scoicile de sânge, însă acestea continuă să fie vândute și în ziua de astăzi.

Ackee

Ackee sunt fructe populare în Jamaica, dar pot să fie și extrem de periculoase. Fructul e potrivit pentru mâncare după gătit, însă un ackee verde poate să-ți provoace probleme serioase de sănătate, pentru că semințele din interiorul acestuia sunt toixce,

În fiecare an, unul din 1.000 de oameni se otrăvește, în Caraibe, din cauza consumului de ackee. SUA permite vânzarea acestui fruct numai în conserve, pentru a se asigura că cei care îl consumă este pregătit așa cum trebuie și că cei care îl consumă sunt în afara oricărui pericol.

Broasca taur din Namibia

În Franța, pulpele de broască sunt considerate delicatese. În anumite țări africane, acestea se consumă întregi, mai ales dacă e vorba despre broasca taur din Namibia, notează dcnews.ro.

Cu toate acestea, cei care au curiozitatea de a consuma acest amfibian trebuie să știe că acesta poate conține toxine care au rolul de a alunga prădătorii, fiind periculoase și pentru oameni. Toxinele sunt foarte concentrate, mai ales la broaștele tinere, și pot duce la insuficiență renală și la deces.

Manioc

Maniocul este o legumă rădăcină foarte populară în Africa și America de Sud. Se poate consuma în siguranță numai atunci când se pregătește corespunzător. Se poate consuma fiartă, prăjită, coaptă, la grătar, la abur, dar și sub formă de piure.

Nu se consumă crudă, deoarece conține o doză mare de linamarină, o otravă la fel de periculoasă la cianura. Toxina este regăsită și în semințele de in, în doze mai mici. Poate provoca dureri de cap, confuzie, agitație și dificultăți de respirație.

ADVERTISEMENT