News

Din ce se face, de fapt, carnea tocată pe care o găsim în magazine. De ce poate fi periculos alimentul

V-ați întrebat vreodată din ce se face carnea tocată pe care o găsim pe rafturile magazinelor? Specialiștii din domeniul alimentar enumeră ingredientele.
10.09.2023 | 22:05
Din ce se face de fapt carnea tocata pe care o gasim in magazine De ce poate fi periculos alimentul
Cum se face, de fapt, carnea tocată. Care sunt ingredientele folosite pentru acest aliment. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Carnea tocată este un produs care nu lipsește din bucătăria românilor. Din ce se face, însă, acest aliment pe care îl cumpărăm din magazine. Există și cazuri când poate fi periculos.

Cum se face, de fapt, carnea tocată. Care sunt ingredientele folosite pentru acest aliment

Este o realitate faptul că românilor le place carnea tocată. Fie că vorbim de sarmale, ardei umpluți, chiftele, cârnați sau mici, mulți o mănâncă aproape săptămânal. Tocmai de aceea, este important să știm ce consumăm, de fapt, când cumpărăm acest produs.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de compoziția cărnii tocate din diferite magazine, primul aspect de care trebuie să ţinem cont este seria de ingrediente utilizate. Cele înscrise pe etichetă ne indică valoarea nutriţională a cărnii. Printre acestea se regăsesc frecvent şorici, zgârciuri, tendoane, organe sau bucăți de carne grasă.

Site-ul de specialitate Mashed.com vine cu o serie de explicații extrem de valoroase pentru cei care vor să afle ce ascunde procesul de producție al cărnii tocate aflate în comerț.

ADVERTISEMENT

În primul rând, trebuie să fim conștienți de faptul că fabricarea ei se face printr-un proces industrial în care se folosesc diferite bucăți sau resturi de carne. Dar nu orice bucată de carne este potrivită pentru a fi tocată.

În cele mai multe cazuri, carnea tocată pe care o găsim în magazine este făcută din bucăți de carne secundare. Astfel, bucățile primare, cum ar fi pieptul de pui și mușchiulețul de porc ar avea nevoie de mai multă prelucrare. Dat fiind acest aspect, ele sunt vândute la prețuri mai mari.

ADVERTISEMENT

Dacă vedem pe un raft un pachet etichetat cu ”carne de pui tocată”, trebuie să știm că aceasta provine din bucățile de carne deschise la culoare. Sunt incluse aici părți din piele și din grăsime. Dacă vorbim de carnea tocată de porc, aceasta se face de obicei din bucățile de grăsime, amestecate cu fleică sau alte resturi.

Situațiile în care carnea tocată poate fi mai periculoasă

Carnea tocată, spre deosebire de cea netocată, prezintă mult mai multe riscuri pentru sănătate. Problemele pot apărea din unitatea de procesare, unde carnea care provine de la mai multe animale este tocată.

ADVERTISEMENT

În cazul în care carnea care provine de la un singur animal este contaminată cu bacterii, cum ar fi E. coli sau salmonella, ea poate ajunge foarte ușor în multe kilograme de carne tocată.

Trebuie avut în vedere faptul că diferitele mixuri de carne tocată pot deveni indigeste și periculoase. Ele au o suprafață mare de contact cu aerul înconjurător. În timp, grăsimile din compoziție pot fi transformate în grăsimi nocive, rele. Persoanele cu afecțiuni biliare, pancreatice, hepatice sau gastrice sunt cel mai predispuse la indigestie.

ADVERTISEMENT