Life

Care sunt diferențele dintre sarea iodată și sarea de Himalaya. Ce spun specialiștii despre consumul în exces

Ce deosebire există între sarea iodată și sarea de Himalaya. Care sunt recomandările experților pentru a evita excesul.
12.01.2024 | 17:35
Care sunt diferentele dintre sarea iodata si sarea de Himalaya Ce spun specialistii despre consumul in exces
Ce deosebire există între sarea iodată și sarea de Himalaya. Care sunt recomandările experților pentru a evita excesul. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Care sunt diferențele dintre sarea iodată și sarea de Himalaya. Ce spun specialiștii despre consumul în exces. Cea de culoare roz ar fi alcătuită din rămășițe uscate ale Mării Primordiale, arată cercetările oamenilor de știință.

Ce deosebire există între sarea iodată și sarea de Himalaya. Care sunt recomandările experților pentru a evita excesul

Ce deosebire există între sarea iodată și sarea de Himalaya. Care sunt recomandările experților pentru a evita excesul care poate duce la probleme serioase de sănătate, de la tensiune arterială până la infarct miocardic, mărirea inimii și insuficiență cardiacă.

ADVERTISEMENT

Juan Torrontegui, nutriționist și dietetician, a dezvăluit pe rețelele de socializare care sunt diferențele dintre cele două. Cea mai importantă este faptul că cea roz conține o serie de minerale, 84 la număr, însă îi lipsește iodul.

Mai mult, specialistul nu recomandă ca aceasta să fie cumpărată din supermarketuri, potrivit 20minutos.es. Motivul este că sarea de Himalaya „de obicei este rafinată și i se adaugă un iod care nu este organic”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cunoscutul nutriționist mai spune că este indicat ca pe lângă acest tip de sare să se consume și altele, cum ar fi sarea atlantică sau sarea gri. În plus, sarea neagră nu trebuie trecută cu vederea pentru că are mult fier în compoziția sa.

„Astfel, vei avea sare de Himalaya cu o serie de minerale, iar sarea atlantică, cu un alt tip de minerale”, a mai spus expertul în sănătate, mai arată sursa menționată anterior. Sarea roz reprezintă o alegere bună, în comparație cu sarea de masă.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, sarea de masă oferă organismului o singură minerală, adică clorura de sodiu, și puțin iod adăugat. Specialiștii mai adaugă că de cele mai multe ori aceasta trece printr-un proces de albire și ajunge să aibă derivați de aluminiu, toxici pentru organism.

Care sunt efectele negative ale consumului de sare în exces

Consumul de sare în exces, mai ales dacă este vorba de cea de masă, are foarte multe efecte negative pentru corpul uman. Din păcate, condimentul duce la apariția hipertensiunii arteriale, care crește riscul de a suferi un infarct miocardic și insuficiență cardiacă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, poate duce la accident vascular cerebral care se manifestă prin amorțirea mușchilor, dificultăți de mers, pierdere de echilibru sau pierderea conștienței. Sarea în exces este asociată și cu atacul de cord și alte complicații ale inimii.

Ultimele statistici arată că românii consumă aproximativ 12 grame de sare în fiecare zi, de 3 ori mai mult decât media în Europa. Guvernul vrea să îi oblige pe producători ca toate pachetele de sare din magazine să fie iodate.

ADVERTISEMENT