Nu multă lume știe să facă diferența dintre brad și molid. Cei doi arbori seamănă foarte mult și nu este de mirare că în perioada sărbătorilor se produc multe confuzii. Și, totuși, există unele diferențe între ei.
Cu siguranță, te-ai întrebat, măcar o dată care este diferența dintre brad și molid. Deși aparent asemănătoare, cele două conifere sunt mult mai diferite decât te așteptai. Tocmai de aceea, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont atunci când îi alegi în perioada sărbătorilor.
Deși mai sunt 19 zile până la Crăciun, majoritatea românilor au împodobit, deja, bradul. Sau, cel puțin, așa cred o mare parte dintre ei, că au brad în casă.
În această perioadă, comercianții profită de faptul că nu mulți fac diferența dintre brad și molid. Drept urmare, multe persoane se trezesc că au decorat molidul de Crăciun și nu tradiționalul brad.
La prima vedere, nu există nicio diferență între brad și molid. Cei doi seamănă foarte mult și, împreună cu pinul fac parte din clasa coniferelor.
De departe, cea mai mare asemănare dintre brad și molid este dată de faptul că rămân verzi tot timpului anului. Frunzele lor seamănă cu niște ace și ambii produc conuri lemnoase. Însă, aceasta este singura lor asemănare.
Lista de diferențe este una foarte lungă. De exemplu, în cazul bradului, acele sunt dispuse diferit față de cele ale molidului. Acele măsoară în jur de 2 centimentri și sunt destul de moi la atingere. În contract, acele molidului sunt mult mai dure și mai înțepătoare.
Tot acele bradului sunt cele care au pe partea interioară o dungă albicioasă din ceară. Acest detaliu nu se poate observa la acele de molid.
Trunchiul este și el un element distinctiv pentru cele două conifere. La brad, acesta are o tentă cenușie, în timp ce la molid trunchiul este mult mai roșiatic.
În ceea ce privește bradul, crengile lui sunt mai bogate în ace și mai scurte. Cât despre conurile din lemn, acestea sunt mai predispuse la a crește, decât să cadă.