News

Care sunt românii care vor fi chemați în armată în caz de război. Ce prevede legea

Armata română își numără militarii. Cine sunt românii care vor fi chemați în armată în cazul unui război.
14.04.2024 | 15:31
Care sunt romanii care vor fi chemati in armata in caz de razboi Ce prevede legea
Care sunt românii care vor fi chemați în armată în caz de război. Sursa foto: Facebook Ministerul Apararii Nationale, Romania/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Schimbările geopolitice care au avut loc în ultima vreme au readus în atenția publică importanța capacității de apărare a României.

Cine sunt românii care vor fi chemați să apere țara

Un factor extrem de important în apărarea țării într-o situație de război este mobilizarea militară.

ADVERTISEMENT

Însă, puțini sunt cei care știu cine va fi chemat să își apere patria în cazul unui conflict militar sau a unei amenințări venite din partea Rusiei.

În prezent, armata română are în jur de 70-80.000 de militari activi, conform informațiilor MApN.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, numărul lor este unul destul de mic, iar în cazul unei stări de alertă sau de război România are nevoie de un comitet de rezervă militară pe care să îl mobilizeze într-un timp scurt.

Rezerva operațională a Românei numără, în prezent, în jur de 55.000 de persoane, iar autoritățile se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește menținerea și refacerea ei.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă țara noastră la capitolul rezervei sale operaționale este vârsta soldaților.

„Soldații gradați în rezervă se mențin în evidență până la 55 de ani – e vorba aici despre cei care au satisfăcut stagiul militar până în 2007. De asemenea, soldații gradați profesioniști rămân (în evidență) până la 55 de ani. Cadrele militare (ofițerii) în activitate și cele în rezervă pot rămâne în evidență până la 63 de ani”, a declarat generalul în rezervă al armatei române, Virgil Bălăceanu, în prezent președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR).

ADVERTISEMENT

Românii trebuie să știe că „la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar”, conform legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Astfel, în cazul unui atac al Rusiei asupra țării, românii care au aptitudini fizice și experiență militară sunt prioritare pentru serviciul în prima linie a conflictului.

Este vorba, în primul rând, de rezerviștii operaționali, care sunt primii chemați în acțiune în astfel de cazuri.

ADVERTISEMENT