News

În ce condiții ar putea deveni armata obligatorie în România. Avertismentul generalului Virgil Bălăceanu

Armata obligatorie în România ar putea fi reintrodusă în anumite condiții care țin de situația geopolitică din zonă. Avertismentul generalului Virgil Bălăceanu
12.04.2024 | 20:37
In ce conditii ar putea deveni armata obligatorie in Romania Avertismentul generalului Virgil Balaceanu
Condiția pentru armata obligatorie în România. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Dacă Ucraina pierde, ne-am putea trezi cu două rele”. Sursa foto: MApN
ADVERTISEMENT

Într-un context geopolitic extrem de complicat, cu un război la granițe, armata obligatorie ar putea fi reintrodusă în România. Un cunoscut general explică în ce condiții s-ar putea lua o astfel de măsură.

Condiția pentru armata obligatorie în România. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Dacă Ucraina pierde, ne-am putea trezi cu două rele”

Prezent la mijlocul acestei săptămâni la evenimentul ”România – NATO, 20 de ani”, desfășurat la Palatul Cercului Militar Național, președintele Klaus Iohannis a spus că armata obligatorie în România nu este, deocamdată, în plan.

ADVERTISEMENT

În schimb, șeful statului a subliniat că sunt necesari noi recruți. Declarația lui Iohannis a venit în contextul în care Josep Borrell, șeful diplomației europene, spunea recent că se simte pericolul războiului în Europa.

În contextul acestor declarații venite de la Palatul Cotroceni, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a explicat condițiile în care serviciul militar ar putea redeveni obligatoriu pentru tinerii români.

ADVERTISEMENT

Specialistul în domeniul militar avertizează că un eventual eșec al Ucrainei în fața rușilor ar complica situația. În primul rând, ar face ca armata în România să redevină obligatorie. Apoi, armata lui Putin ar fi o prezență amenințătoare la gurile Dunării.

Dacă Ucraina pierde, ne-am putea trezi cu două rele: ‘Răul cel mic’: armata obligatorie. ‘Răul cel mare’: armata rusă la gurile Dunării. România trebuie să-și refacă rezerva armatei într-un timp cât mai scurt, în condițiile în care armata se confruntă deja de 7 ani cu un deficit acut de rezerviști voluntari.

ADVERTISEMENT

‘Vechea’ rezervă, alcătuită din persoanele care au făcut armata obligatorie până în 2007 este tot mai îmbătrânită și – implicit – aproape imposibil de folosit ca forță capabilă să lupte eficient în prima linie în caz de mobilizare.

Criza de personal e accentuată de situația militară critică din Ucraina, unde trupele ruse continuă să concentreze forțe în vederea unei spargeri a liniei frontului, care s-ar putea concretiza anul viitor în deschiderea ‘unei noi direcții ofensive’ cu obiectivul ajungerii la gurile Dunării”, a avertizat, la Digi24, generalul în rezervă al armatei române, Virgil Bălăceanu.

ADVERTISEMENT

Alte state din Europa iau în considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu

În ultimele luni, mai mulţi comandanţi militari europeni și lideri NATO au lansat avertismente cu privire la faptul că Rusia ar putea încerca să efectueze atacuri și asupra altor state.

Țări precum Germania, Franța, Olanda sau Belgia iau în calcul reintroducerea stagiului militar obligatoriu, în condițiile amenințărilor Rusiei și a unei escaladări a conflictului din estul Europei.

ADVERTISEMENT