News

Carne expirată, la restaurante de lux din București. Cum au ajuns produsele din America de Sud în farfuriile românilor via Olanda

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a informat că tone de carne expirată din America de Sud, congelată și reambalată în Olanda a fost vândută în România.
07.01.2023 | 16:34
Carne expirata la restaurante de lux din Bucuresti Cum au ajuns produsele din America de Sud in farfuriile romanilor via Olanda
Tone de carne expirată aju ajuns în România Foto: Facebook Horia Constantinescu
ADVERTISEMENT

Șeful ANPC a mai declara că autoritățile române se vor adresa Comisiei Europene ca urmare a neregulilor găsite după o acțiune de control la operatori economici din Capitală.

Carne expirată, la restaurante de lux din București

Horia Constantinescu a explicat că este vorba despre o practică a unor firme olandeze de a importa produse refrigerate din America de Sud şi a le congela apoi, aproape de data expirării, schimbându-le data valabilităţii şi comercializându-le pe piaţa din România.

ADVERTISEMENT

Potrivit ANPC, în urma acţiunilor de verificare desfăşurate de Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov la unităţile de alimentaţie publică din zona comercială Piaţa Alba Iulia din sectorul 3 al Capitalei (Bd. Decebal şi Bd Basarabia), a fost extins controlul la furnizori ai acestora.

Controalele au pornit de la verificările efectuate la SC Arogant SRL (Restaurantul ”Arogant”), unde au fost constatate deficiențe la produsele din carne ambalată cu care era aprovizionată unitatea.

ADVERTISEMENT

”Cred că unele dintre regulamentele europene nu sunt traduse în olandeză. Mă miră acest fapt, pentru că, nu de puţine ori, Olanda ne-a scos la tablă să ne explice cum este cu Europa, ce avem de respectat şi, ascultându-ne, pe noi, ca la şcoală, ne-au lăsat corijenţi.

Interesant este că pretinşii profesori par repetenţi la materiile importante ce ţin de siguranţa consumatorilor, de viaţa şi de sănătatea acestora.

ADVERTISEMENT

Nu ştiu dacă ceea ce fac anumiţi operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat şi pentru piaţa din ţara lor”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, citat de Newsweek.

Mii de tone de carne au ajuns în România

Horia Constantinescu a explicat că este încălcat Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau peşte.

ADVERTISEMENT

”Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achiziționate de aceste firme, în variantă proaspătă, în sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate în Olanda şi congelate acolo, la câteva luni de la punerea lor pe piaţă, în ţara de origine – congelate lent, având în vedere acumulările de sânge, lichid şi gheaţă din interiorul ambalajelor, precum şi arsurile de congelare evidente – şi vândute, apoi, pe piaţa din România, cu toate că acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene.

Mai mult decât atât, aceştia emit documente şi prelungesc termenul durabilităţii minimale sau de expirare, cum se spune în mod popular, cu încă un an, cel puţin”, a mai arătat şeful ANPC.

ADVERTISEMENT
Tags: