News

Cartierul în care poţi închiria un apartament cu 1 euro pe an. Nimeni nu are voie să mărească această sumă

Singurul loc unde se poate închiria un apartament cu 1 euro pe an. Un cartier din Germania are prețul chiriilor neschimbat de aproape 500 de ani
13.01.2024 | 14:26
Cartierul in care poti inchiria un apartament cu 1 euro pe an Nimeni nu are voie sa mareasca aceasta suma
Timp de aproape 500 de ani, chiria pentru locuitorii din cartierul Fuggerei din Augsburg a rămas aceeași / Foto: Facebook, Fuggerei
ADVERTISEMENT

La ora când chiriile ating prețuri astronomice în toate marile orașe din Europa și din lume, o comunitate mică din sudul Germaniei nu trebuie să-și facă nici o grijă cu privire la creșterea chiriilor. Incredibil dar adevărat, există un cartier unde chiria apartamentelor este mai mică de un euro pe an.

Chirie de 0,88 euro pe an

Într-o perioadă în care prețurile chiriilor par să fie în creștere în toate marile orașe din lume, iar locuințele din centrul orașelor sunt practic inaccesibile multora, o mică comunitate din sudul Germaniei nu trebuie să își facă griji cu privire la creșterea chiriilor.

ADVERTISEMENT

Incredibil dar adevărat, timp de aproape 500 de ani, chiria pentru locuitorii din cartierul Fuggerei din Augsburg, în Germania, a rămas aceeași – dar de ce?

Nu departe de centrul orașului, o comunitate închisă trăiește în case mici, zugrăvite în culoarea muștarului. Este un cartier liniștit, cu curți idilice și ziduri împodobite cu viță de vie, totul în urma unui acord vechi de 500 de ani.

ADVERTISEMENT

Un acord care a statutat că locuitorii din cartierul Fuggerei nu plătesc mai mult de 0,88 euro pe an, adică aproximativ 1 dolar. Da, ați citit bine. Pentru a afla cum este posobilă această mană cerească, trebuie să ne întoarcem în trecut, la începutul secolului al XVI-lea și la viața familiei locale Fugger.

Când s-a stabilit în Augsburg, în 1367, familia Fugger își câștiga existența din produse țesute, dar Fugger a fost o familie ambițioasă și întreprinzătoare. În scurt timp, Fugger-ii au stabilit legături importante și au devenit una dintre cele mai bogate familii din oraș.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor, au achiziționat proprietăți și bunuri imobiliare vaste în Augsburg și au fondat mai multe inițiative sociale. Capul familiei, Jakob Fugger, și-a făcut un renume ca cel mai bogat bancher al orașului, ceea ce i-a adus porecla Jakob Fugger „cel bogat”, scrie yourtripagent.

Dar, fidel valorilor familiei sale, Jakob Fugger s-a simțit responsabil din punct de vedere social și a socotit că trebuie să fie responsabil față de comunitate, mai ales față de cei nevoiași. Astfel, a dorit să ofere locuințe accesibile pentru cele mai sărace familii.

ADVERTISEMENT

Primul complex de locuințe sociale din lume

Ideea cartierului Fuggerei a luat astfel naștere și, în 1521, a donat terenul pentru a înființa un complex de locuințe sociale – primul de acest fel din lume – pentru familiile și persoanele singure aflate în nevoie.

Dar existau mai multe condiții: rezidenții trebuiau să fie catolici, cetățeni înregistrați în Augsburg și să aibă o bună reputație. În plus, cei care au primit aceste locuințe au fost de acord și cu altă condiție. Anume să se roage pentru sănătatea și prosperitatea familiei Fugger de trei ori pe zi, plus ca stingerea în cartier să fie dată la ora 22.00.

La vremea respectivă, chiria anuală convenită pentru un apartament era de un florin renan. Jakob Fugger a înființat un fond caritabil pentru a finanța complexul de locuințe sociale, iar acesta acoperă și astăzi o parte din costuri.

Războiul de Treizeci de Ani și cel de-al Doilea Război Mondial au distrus proiectul, dar Fuggerei nu numai că a fost reconstruit de fiecare dată, ci și extins, respectând întotdeauna condițiile de închiriere convenite inițial.

Turiștii pot vedea „minunea” contra taxă

Condițiile nu s-au schimbat nici până în prezent. Doar ora stingerii nu mai este așa strictă, iar rezidenții care se întorc târziu în apartamentele lor tind să dea bacșiș paznicului dacă o fac – dar, în afară de asta, acordul rămâne valabil.

Făcând abstracție de inflație, valoarea unui florin renan este echivalentă cu 0,88 euro în prezent, iar aceasta este valoarea chiriei pe care rezidenții din cartierul Fugger o percep în continuare.

Turiștii pot vizita complexul pentru o taxă de intrare de 4,00 euro, iar un mic muzeu oferă o imagine a modului în care arătau apartamentele de 60 de metri pătrați la interior.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i...
„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i așteaptă pe șoferi
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze