În această perioadă, Lidl a inclus în oferta sa și conservele de carne, care sunt la reducere, însă medicii avertizează în privința acestei categorii de produse. Pot reprezenta un pericol pentru persoanele care au nevoie de sănătate.
Lidl se numără printre cele mai apreciate supermarketuri de la noi din țară și asta mai ales prețurilor destul de avantajoase, dar și a gamei variate de produse. La acestea se adaugă și faptul că adesea, retailerul oferă și numeroase reduceri.
Astfel, în catalogul de produse reduse în perioada 27 februarie- 5 martie 2023, o conservă de carne de vită în suc propriu costă, ce are un conținut de carne de 65%, beneficiază de o reducere de 16%. Astfel, în loc de 5,99 de lei, clienții vor plăti pentru aliment numai 4,99 de lei, pentru o cantitate de 300 de grame.
În aceste condiții, este clar faptul că o conservă de carne poate fi o alternativă de mâncare rapidă și avantajoasă din punct de vedere al prețului, mai ales că poate fi păstrată pe o perioadă mai mare de timp.
Totuși, unele conserve de carne pot ascunde un adevărat pericol. Producătorii folosesc adesea, pe lângă carne, cantități mari de zahăr, sare amidon de cartofi și nitrit de sodiu, care pot afecta sănătatea consumatorilor.
De altfel, conservele de carne sunt intens procesate pentru a putea rezista vreme îndelungată, iar consumul intens al acestora poate duce la apariția mai multor boli, precum diabet zaharat, afecțiuni ale inimii, cancer de stomac sau colorectal, precum și hipertensiune arterială sau afecțiuni pulmonare.
Motivul pentru care conservele de carne influențează apariția cancerului este conținutul ridicat de sodiu care se regăsește în compoziție, cu scopul de a preveni apariția bacteriilor și a îmbunătăți gustul și aspectul cărnii.
În plus, acestea pot fi periculoase pentru acele persoane care au deja probleme cu tensiunea și ficatul, având în compoziție și multe grăsimi, motiv pentru care specialiștii nu le recomandă.
Valorile nutriționale pentru 100 de grame de carne din conservă sunt: 350 de calorii, 14 grame de proteine, 4 grame de carbohidrați, 30 de grame de grăsimi, 64% din doza zilnică de sare recomandată (DZR), 14% din DZR de zinc, 8% din DZR de potasiu, 6% din DZR de fier și 6% din DZR de cupru, scrie csid.ro.