Life

Cât a ajuns să coste pământul în România. Banii pe care trebuie să-i pregătești dacă vrei un hectar de pământ în mediul rural

Cât costă, în prezent, un hectar de teren arabil în România. În cele mai scumpe zone, prețul i-a speriat destul de tare pe români
22.12.2023 | 13:18
Cat a ajuns sa coste pamantul in Romania Banii pe care trebuie sai pregatesti daca vrei un hectar de pamant in mediul rural
Cât a ajuns să coste un hectar de teren arabil în România Sursa foto: Pixabay, Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți români au început să fie atrași de agricultură. Este un sector care poate fi exploatat la maxim, mai ales că România are soluri destul de fertile. Însă, cei care vor să facă primii pași în acest domeniu, trebuie să scoată bani frumoși din buzunar.

Cât trebuie să plătești dacă vrei un hectar de teren arabil

Agricultura a înregistrat diverse variații în ultima vreme, mai ales la capitolul prețurilor terenurilor arabile. Datele celor mai recente statistici arată că, în ultimele luni, prețul terenurilor a crescut. Astfel, nu oricine își permite să devină proprietar.

ADVERTISEMENT

Încă din anul 2022 s-a observat o tendință a creșterii prețurilor pentru terenul arabil. Atunci, cea mai scumpă zonă era cea din Nord Vestul României, acolo unde terenurile au fost mai scumpe și cu 23%.

Scumpirile nu s-au înregistrat doar la nivelul României, ci la nivelul întregii Europe. Astfel, potrivit studiilor realizate pe 19 state, s-a observat că prețul mediu pentru un teren arabil a fost destul de variat.

ADVERTISEMENT

Cel mai ieftin teren se putea cumpăra în Croația, cu 3.700 de euro, iar cel mai scump teren era cel din Malta, unde prețul lui ajunge la 233.230 de euro.

Între timp, în România, un hectar de teren arabil a avut prețul mediu de 8.051 de euro. În schimb, mult mai ieftin este prețul mediul al pășunilor.

ADVERTISEMENT

Cât costă un hectar de pășune permanentă în România, dar și în alte state ale Uniunii Europene

În ultima vreme, pășunile permanente au început și ele să înregistreze o oarecare scumpire. Astfel, una dintre cele mai scumpe zone este Regiunea de Nord Est a României. Aici, potrivit celor de la Wall Street, scumpirea a fost de 14,9%.

În România, un hectar de pășune se vinde cu un preț mediu de 5.671 de euro, în timp ce la vecinii bulgari, același hectar costă 1.887 de euro. La polul opus, mult mai scumpă este pășunea în Luxemburg, acolo unde trebuie să scoți din buzunar 46.305 euro pentru un hectar.

ADVERTISEMENT

În continuare, cele mai ieftine terenuri arabile din România se află în Regiunea Nord Est. Aici, cei care vor să cumpere hectare de teren arabil, trebuie să știe că prețul unuia pornește de 34.743 de lei.

La polul opus, există și cea mai scumpă zonă din România. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, cea mai scumpă zonă este Regiunea București-Ilfov. Aici, un singur hectar de pământ costă 59.263 de lei.

ADVERTISEMENT