Life

Investiția cu care a dat lovitura un român în agricultură. Și-a ușurat munca, plantele cresc spectaculos și recolta e bogată

Un român a dat lovitura în agricultură cu investiția pe care a făcut-o. Munca sa a fost ușurată, iar plantele se dezvoltă corespunzător.
12.11.2023 | 09:00
Investitia cu care a dat lovitura un roman in agricultura Sia usurat munca plantele cresc spectaculos si recolta e bogata
Un român a dat lovitura în agricultură. Sursa foto: Antena 1, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un român a dat lovitura cu investiția sa în agricultură. A cheltuit sute de mii de euro pe echipamentul de la fermă, însă aceasta s-a dovedit a fi o alegere inspirată.

Investiția cu care un român a dat lovitura  în agricultură. Are o recoltă bogată

În ultimii ani, fermierii investesc tot mai des în tehnologie pentru a avea cele mai bune culturi. Aceștia apelează la diverse programe și softuri pentru ca risipa de îngrășământ să fie redusă și să crească productivitatea plantelor.

ADVERTISEMENT

Cosmin Nicolae deține peste 1.000 de hectare de teren în Buzău și a folosit tehnologia pentru a avea grijă de cultura sa. Acesta a apelat la drone, care pulverizează insecticid peste cereale.

Prețurile pentru astfel de echipamente nu sunt mici deloc și ajung chiar la sute de mii de euro. Cu toate că este costisitoare, această investiție e una care merită, după cum a explicat fermierul.

ADVERTISEMENT

“Drona este foarte ok. Cunosc principiile. Am una mai mică, dar asta este specializată pentru agricultură, clar. Un echipament costă 20.000 de euro, de genul acesta, dacă îţi iei o autopropulsată, costă 400.000 de euro. Este foarte bună. Se justifică diferenţa”, a explicat Cosmin Nicolae pentru Observator News.

Cu tot cu rezervorul, dronele pot ajunge să cântărească zeci de kilograme. Datorită softului, acestea se pot manevra cu ușurință. De exemplu, o dronă cântărește 78 de kilograme și e foarte utilă pentru a trata plantele. Se poate controla cu ajutorul telecomenzii și nu este nevoie de conexiune la internet.

ADVERTISEMENT

“Avem una dintre cele mai mari drone din România. Are o capacitate de 30 de litri care ne ajută să acoperim o suprafaţă de 3 hectare. Punctul forte pe care eu îl văd în folosirea acestor echipamente este de departe economisirea tratamentelor”, a explicat un distribuitor de drone.

Soluțiile care pot menține apa în sol și scanarea suprafețelor de teren cu ajutorul sateliților sunt doar câteva dintre invențiile din ultimii ani în agricultură.

ADVERTISEMENT

“Există 2 produse pe care le folosim cu aplicare foliară. Ce fac ele este să evapore traspiraţia. Astfel, planta nu va mai pierde prin transpiraţie o cantitate foarte importantă de apă.

Mai există 2 produse care ajută dezvoltarea rădăcinii şi neutralizează sărurile din sol, astfel planta beneficiază de fiecare rezervă de apă pe care o are la dispoziţie”, a mai spus un producător de substanțe.

Și fermele de animale folosesc tehnologia

Astfel de invenții sunt utile și pentru fermele de animale, deoarece ușurează treburile fermierilor și fac tot ceea ce este nevoie. Există roboți care se ocupă de spălarea fermelor și poate fi programat în funcție de tipul adăpostului respectiv.

“Un robot de spălare pentru fermele de pui, dar şi pentru fermele de suine. Este un robot care se programează în funcţie de tipul adăpostului.

Practic, putem să configurăm pentru orice tip de adăpost. Robotul Team Move are rolul efectiv de a mişca efectivele de păsări în vederea cresterii productivităţii, îmbunătăţeşte calitatea vieţii animalelor”, a mai spus un producător.

Fermierii își doresc să simplifice sarcinile de la fermă cu ajutorul unor asemenea tehnologii. Din acest motiv, cererea pentru dispozitive inteligente în agricultură a crescut destul de mult,

ADVERTISEMENT