News

Marcel Ciolacu amână majorarea salariului minim din construcții și agricultură: “Calculele arată că ar fi putut scădea”

Marcel Ciolacu a decis să amâne majorarea salariului minim din construcții și agricultură, pentru că acesta ar fi scăzut conform ultimelor calcule.
28.09.2023 | 12:40
Marcel Ciolacu amana majorarea salariului minim din constructii si agricultura Calculele arata ca ar fi putut scadea
Marcel Ciolacu amână majorarea salariului minim. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul a transmis că a decis să scoată Ordonanța de pe ordinea de zi, însă salariul minim va fi mărit pentru restul cetățenilor, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei. Ministerul Finanțelor a realizat că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, salariile ar ajunge să scadă pentru anumite categorii sociale.

Marcel Ciolacu amână majorarea salariului minim din construcții

Mai exact pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară, astfel că Marcel Ciolacu a fost nevoit să repare greșeala din mers și să scoată Ordonanța de pe ordinea de zi. Cel mai probabil legea va fi adoptată peste o săptămână sau două.

ADVERTISEMENT

”Astăzi, majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţilor din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritatea de a creşte salariul minim şi ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a declarat Marcel CIolacu.

Realizând gafa subalternilor săi, care nu au reușit să prevadă această situație, Marcel Ciolacu și-a asumat scoatere de pe ordinea de zi a Ordonanței. ”Calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea.

ADVERTISEMENT

Eu nu sunt de acord cu acest lucru! Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă! Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel”, a completat Marcel Ciolacu.

Așadar, în condițiile în care oricum exista un aviz nefavorabil de la CES pe această chestiune, Guvernul Ciolacu așteaptă noi calcule de la Ministerul de Finanțe pentru a creștere salariul minim în construcții. Potrivit Antena 3, în România 30% dintre români au salariul minim pe economie.

ADVERTISEMENT

Pentru salariații din construcții majorarea mult așteptată era de 98 de lei net, însă sindicaliștii au remarcat cum salariile în construcții ar fi mai mici, de fapt, cu 56 de lei, după ce se va plăti CASS, astfel că situația e considerată inacceptabilă de Marcel Ciolacu și armata sa de experți.

Conform datelor oficiale de la Inspecția Muncii, în România există 349.000 de oameni angajați în construcții, plătiți cu salariul minim brut de 4.000 de lei. Pentru acești oameni s-ar pregăti o majorare de 500 de lei brut, care în realitate nu ar fi spectaculoasă, în timp ce toate se scumpesc.

ADVERTISEMENT

Angajatorii se plâng deja că vor rămâne fără forță de muncă, astfel că lucrările vor stagna. În țara noastră există 1.5 milioane de români care primesc salariul minim pe economie, însă e neclar câți dintre aceștia sunt primesc la negru, în plic, diferența de bani. De altfel aceasta este o mare problemă în economia gri a țării, pentru că mulți patroni nu își permit să-și plătească integral angajații ”pe carte de muncă”.

ADVERTISEMENT