Cât a ajuns să coste un 1 kg de varză de Buzău. Gospodinele încă mai pregătesc, în această perioadă, murături pentru sezonul rece. Ca în fiecare an, printre legumele alese de ele se numără varza.
Deși a fost mai scumpă decât în anii precedenți din cauza producției reduse, românii încă aleg să cumpere celebra legumă pentru murat. Cea mai potrivită este varza de Buzău, datorită frunzelor subțiri și pentru că are nervuri moi.
Însă, legumicultorii se plâng că producția din acest an nu a fost la fel de mare ca în alți ani. Ba chiar, unii au ales să planteze mai puțină varză și mult mai târziu din cauza temperaturilor caniculare.
Este și cazul unui legumicultor din Buzău, care a plantat varza pe aproximativ 8000 de metri pătrați. „În primul rând căldura a dăunat foarte mult. Varza se plantează în iulie iar la nivelul solului aveam cred că 60 de grade Celsius.
E foarte greu să o plantezi la o asemenea temperatură. Din cauza caniculei, plantam mai mult seara sau dimineața”, a transmis buzoianul Ion Mihai, pentru Adevărul.ro.
Acum, legumicultorul se află în perioada de recoltare a verzei și spune că producția a fost afectată și din cauza dăunătorilor. De altfel, aceștia apar tot din cauza temperaturilor exagerat de generoase.
În acest context, buzoianul a decis să vândă leguma, în acest an, direct de pe câmp, așa cum fac mulți grădinari. Un kilogram costă doi lei și spune că, cel mai probabil, acesta va fi prețul pentru întreg sezonul.
Și ceilalți legumicultori au stabilit un preț ridicat pentru varza de Buzău, între 2 și 3 lei kilogramul. Nu se așteaptă să scadă costul, în special în perioada în care este cumpărată pentru a fi conservată.
Varza este cunoscută ca fiind o sursă valoroasă de vitamine și minerale, păstrându-și mare parte din nutrienți și atunci când este conservată. Căpățâna sa conține vitaminele B și C, calciu, magneziu, potasiu, glucide, proteine și alte substanțe importante pentru organism.