Life

Când este bine să pui varză la murat. Multe gospodine greșesc

Când se pune, de fapt, varza la murat. Multe gospodine greșesc adesea. Iată care este perioada potrivită, recomandată de specialiști.
03.10.2022 | 13:59
Cand este bine sa pui varza la murat Multe gospodine gresesc
Când se pune varza la murat. Sursa foto: youtube
ADVERTISEMENT

Este sezonul când multe gospodine pun varză la murat pentru a o consuma la iarnă. Leguma merge numai bine cu o mâncare grasă, specifică anotimpului, precum carnea de porc.

Când se pune varza la murat. Cel mai potrivit termen

Specialiștii au o recomandare față de termenul când varza se poate pune la murat. Astfel, gospodinele nu vor mai da greș.

ADVERTISEMENT

Varza la murat este cel mai potrivit să se pună în perioada cuprinsă dintre Sfântul Dumitru și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Frunza trebuie să fie cât mai fină și cât mai subțire.

De asemenea, sunt utile pentru murat butoaiele sau borcanele, iar acestea este necesar să fie depozitate într-un loc friguros și întunecat. Aceste două elemente contribuie la menținerea saramurii proaspete și într-o stare bună, fără să se strice.

ADVERTISEMENT

O cămară rece sau pivnița sunt locurile potrivite unde se pot așeza butoaiele sau borcanele cu varza, pentru murat. Experții mai recomandă ca varza să fie ușor turtită, fără cotoare groase. De asemenea, căpățânile trebuie să fie netede, proaspete și nelovite.

Cum se pune varză la murat. O foloseau și bunicile noastre

Fiecare gospodină pune varza la murat după o anumită rețetă. Iată mai jos o alta, folosită și de bunicile noastre, cândva.

ADVERTISEMENT

Mai întâi de toate, ca ingrediente avem nevoie de: 9 verze cu frunză subțire, 18 L de apă rece, 450 g sare groasă, specială pentru murături, 2 legături de cimbru uscat, 2 legături de mărar uscat, 4-5 ardei iuți, 1 lingură cu vârf de semințe de chimen, 2-3 rădăcini de hrean, tăiate în fâșii, 2-3 mâini de boabe de porumb uscat, câteva felii de gutuie.

În primă fază, se îndepărtează cotorul de la fiecare varză. În locul cotorului puteți pune puțină sare. Separat, într-o găleată sau alt vas la fel de încăpător se pun 10 l de apă rece, cu 250 g sare.

ADVERTISEMENT

Ulterior, varza se așază în butoiul pentru la iarnă. Dacă nu încape o mai puteți tăia în bucăți, iar peste se toarnă apa amestecată cu sare. Spre final, nu mai rămâne decât să așezați restul ingredientelor menționate, care vor da un gust unic, potrivit savoriurbane.com

ADVERTISEMENT