Life

Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de pui de țară. Puțini români își permit să cumpere

Cât costă un kilogram de pui de țară. Puțini sunt românii care își permit să-l cumpere, din cauza prețului foarte ridicat.
29.02.2024 | 08:25
Cat a ajuns sa coste un kilogram de carne de pui de tara Putini romani isi permit sa cumpere
Carnea de pui de țară, un lux pentru mulți români. Sursa foto: pasaridetara.ro
ADVERTISEMENT

Carnea de pui de țară este printre produsele favorite ale românilor. Asta datorită faptului că este un aliment bio, fără adaosuri de substanțe nocive pentru organism. De asemenea, are și un gust mai bun. Cu toate acestea, puțini sunt cei care și-l permit.

Cât costă acum un kilogram de pui de țară. Nu și-l permite orice român

Dacă locuiești în mediul urban și îți dorești să consumi un pui crescut la curte, de mâna unui țăran iscusit, află că ai putea privi acum un astfel de produs precum unul de lux. S-a scumpit și multe persoane se uită de două, trei ori la cost când îl văd.

ADVERTISEMENT

Puiul de țară nu se întreține ușor de altfel, mai ales că și hrana pentru creșterea lui are prețuri ridicate, în ultima vreme. Gospodarii se pare că iau în calcul munca pe care o depun și s-au gândit să ceară sume mai mari.

Crescătorii de la țară vor în prezent, pe un kilogram de pui, în jur de 27 de lei, dar acesta poate fi în multe cazuri un preț de pornire. Poate urca până la 48 de lei, dacă este vorba de o găină mai mare, așa cum apare pe site-ul hoinaralimentenaturale.ro

ADVERTISEMENT

Totodată, un pui ajuns la maturitate și care este bun de sacrificat poate valora în jur de 67, 5 lei sau 81 de lei. Asta în cazul în care atinge între 2, 5 și 3 kilograme. Dacă vă încumetați la o negociere, puteți obține o reducere de până la 70 sau 50 de lei.

Și carnea de curcan este un lux. Cât costă acum

Nu doar puiul de țară a devenit un aliment de lux, ci și carnea de curcan. În general aceasta era mai scumpă decât carnea de pui, dar de ceva timp prețurile au explodat de-a dreptul. Un kilogram pornește de la suma de 40 de lei.

ADVERTISEMENT

Și în cazul curcanului, însă, se iau în calcul kilogramele. Drept urmare, dacă această pasăre sau o parte din ea cântărește între 8 și 10 kilograme, atunci va trebui să scoateți din portofel milioane de lei. Adică în jur de 280 sau 350 de lei.

Cât de bună este carnea de curcan pentru organism

Unii români dau oricât pe aceste produse, tocmai pentru că sunt mai sănătoase. Sunt mai puțin bogate în grăsimi și în calorii. De altfel, carnea de curcan este ideală pentru diete, pentru cei cu boli de tiroidă sau cancerigene, datorită conținutului de vitamine multiple.

ADVERTISEMENT

”Curcanul este o sursă bogată de proteine, vitamine (B6, B12) și aminoacizi (triptofan). Niacina și complexul de vitamine B din curcan sunt esențiale pentru alimentarea organismului cu energie, în timp ce triptofanul, unul dintre cei 9 aminoacizi esențiali pe care corpul uman nu îi poate produce, dar de care are nevoie, contribuie la secretarea hormonilor melatonină și serotonină. 

 (…) Carnea de curcan conține zinc și seleniu – component esențial în buna funcționare a tiroidei și cu proprietăți anticancerigene.  Carnea de curcan primează și în ceea ce privește conținutul redus de colesterol – are mai puțin colesterol față de carnea de pui, carnea de porc sau carne de vită (…), explică dr. Laura Ene, pe doc.ro, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

ADVERTISEMENT
Tags: