News

Cât câștigă un cerșetor în Iași. Banii obținuți într-o singură zi, mai mulți decât la joburi bine plătite

Polițiștii locali din Iași se confruntă cu un număr crescut de cerșetori, unii dintre ei venind din Moldova sau Ucraina.
25.11.2023 | 20:14
Cat castiga un cersetor in Iasi Banii obtinuti intro singura zi mai multi decat la joburi bine platite
Cerșetorul obținuse 1.003 lei în numai câteva ore/ Foto: Facebook - Poliția Locală Iași
ADVERTISEMENT

Polițiștii locali din Iași au prins un basarabean care venise la cerșit, iar când i-au cerut acestuia să-și golească buzunarele, oamenii legii au rămas surprinși de banii pe care bărbatul îi obținuse în numai câteva ore, informează BZI.ro.

Bărbatul a fost surprins cerșind într-o intersecție din cartierul Tudor Vladimirescu, iar echipajul de poliție locală l-a dus la secție pentru continuarea cercetărilor, mai ales că acesta mima un handicap locomotoriu. Când a fost pus să scoată ce are din buzunare, tânărul de 23 de ani a scos nu mai puțin de 1.003 lei, bani pe care îi obținuse în mai puțin de o zi de „muncă”.

ADVERTISEMENT

În Tudor Vladimirescu, în intersecția dinspre Metalurgie a fost depistat un tânăr de 23 de ani, care apela la mila trecătorilor. După stabilirea identității acestuia, i s-au aplicat măsurile legale, conform legislației. Menționăm că persoana mima dizabilități locomotorii”, au informat reprezentanții Poliției Locale Iași.

Majoritatea bancnotelor erau de 1 leu, însă unii trecători mai miloși i-au lăsat și câte 5 sau 10 lei. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că tânărul venise din Republica Moldova, existând indicii că și în țara de origine ar fi avut aceeași îndeletnicire.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, polițiștii ieșeni au constatat o creștere a numărului de cerșetori, iar aceștia vin, de obicei, din țara vecină. Nu este vorba doar de „incursiuni” izolate la Iași, întrucât tânărul de 23 de ani locuia în oraș, unde stătea cu chirie.

Cerșetoria nu este infracțiune, astfel că pedeapsa maximă care poate fi aplicată este o amendă de până la 500 de lei și confiscarea banilor obținuți în acest mod. Din acest motiv, oamenii legii au puține mijloace pentru a stopa definitiv acest fenomen. Singura metodă eficientă ar fi ca cetățenii să nu încurajeze cerșetoria dând bani.

ADVERTISEMENT

Polițiștii locali au în vizor, zilnic, cerșetoria în municipiul Iași și desfășoară activități de descurajare și combatere. Sunt măsuri legale de sancționare contravențională și confiscarea sumelor de bani depistate asupra lor și care provin din cerșetorie. În special în cazul celor care sunt apți de muncă și nu au niciun handicap fizic sau de altă natură.

Este deja al treilea caz când un cetățean din Republica Moldova este depistat și mai există un ucrainean până acum. Sperăm ca urmare a acestor măsuri să nu-i mai întâlnim la cerșit. În acest caz s-a aplicat sancțiune de până la 500 de lei și s-au confiscat 1.003 lei. Îndemnul pe care-l facem noi către toți cetățenii este să nu mai încurajeze acest fenomen”, a transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale din Iași.

ADVERTISEMENT

În vreme ce în orașele României au apărut cerșetori „de import”, rețele de cerșetorie organizate de către români acționează în orașe din alte țări ale Uniunii Europene. Recent, o asemenea rețea a fost identificată de către polițiștii din Croația, în orașul Sibenik.

ADVERTISEMENT