Life

Cât costă cel mai scump lichid din lume și la ce este folosit. Este produs de un animal special

Cât de mult costă cel mai scump lichid din lume și la ce se utilizează. Acesta este produs de un animal special. Cum se extrage.
24.04.2024 | 08:17
Cat costa cel mai scump lichid din lume si la ce este folosit Este produs de un animal special
Care e cel mai scump lichid din lume și cât costă. Sursa foto: Freepik, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cel mai scump lichid din lume costă câteva milioane de dolari pentru doar pentru un singur litru. Este produs de un animal de temut. Cum se extrage acesta și la ce este utilizat?

Cât costă cel mai scump lichid din lume. Provine de la un animal special

Experții spun că cel mai scump lichid din lume este produs de scorpioni. Mai exact, este vorba despre veninul lor, care are un preț incredibil pentru un singur litru.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai periculoși scorpioni din lume este Leiurus quinquestriatus (sau Deathstalker), al cărui lichid ajunge la un preț enorm, de 10,5 milioane de dolari pentru un litru.

În acest venin se găsesc anumite proteine, care sunt utilizate pentru a trata diverse boli. O picătură din veninul de scorpion se poate achiziționa la prețul de 130 de dolari. Picătura este chiar mai mică decât un fir de zahăr. De ce lichidul costă, totuși, atât de mult?

ADVERTISEMENT

Explicația este simplă. Veninul produs de această specie de scorpion este foarte scump deoarece e foarte greu de procurat. Scorpionii sunt mulși de venin, de mână, pe rând, iar unul singur poate să producă 2 mg de venin odată.

Pentru un galon, adică 3,78 litri, scorpionul trebuie mult de 2.64 milioane de ori, potrivit Business Insider. Veninul de scorpion este foarte periculos.

ADVERTISEMENT

Înțepătura poate să-i provoace victimei o durere imensă, în funcție de specie, după cum a spus Steve Trim, fondatorul Venomtech. În acest venim există anumite proteine utilizate în tratamente importante din medicină.

Pentru ce este utilizat veninul de scorpion

Proteinele din venin sunt folosite pentru a trata unele boli autoimune, precum reumatoida sau scleroza multiplă. Clorotoxinele au dimensiunea perfectă pentru a se putea lega de anumite celule de cancer din creier și coloana vertebrală, astfel că pot ajuta la aflarea zonei specifice în care s-ar afla tumoarea.

ADVERTISEMENT

Acest venin a fost folosit de experți în anumite experimente care au eliminat malaria în cazul țânțarilor. Beneficiile veninului de scorpion sunt multiple.

Din acest motiv, cererea pentru acest lichid crește anual. Prima mașinărie controlată de la distanță, pentru mulsul scorpionilor, a fost inventată de către un grup din Maroc.

Acest dispozitiv poate mulge patru scorpioni deodată. Este o creștere mare față de capacitatea unui singur muncitor care se ocupă cu această sarcină. În acest fel, procesul de extragere a lichidului este mai rapid și mult mai sigur.

Mai există și un alt venin foarte scump, și anume cel de cobră regală, cel mai mai are șarpe veninos din lume. Acesta costă 153.000 de dolari pentru fiecare 3,78 litri. Este un venin mortal, dar e singurul mod prin care antiveninul poate fi creat, notează useit.ro.

Un singur șarpe poate să producă 500 mg de venin pentru fiecare mușcătură astfel că sunt necesare 7.570 de mușcături pentru un galon. Procesul este unul foarte periculos, de aici și prețul mare al lichidului.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților