Cât costă, de fapt, carnea de miel românesc în Danemarca. Suma este ireală, în comparație cu prețurile pe care le cer comercianții cu doar câteva zile înainte de Învierea Domnului. Despre ce valoare este vorba.
Carnea de miel din România a ajuns să fie vândută și în supermarketurile și piețele daneze. În țară prețurile variază în funcție de oraș și de locul de unde se achiziționează produsele, în timp ce peste hotare prețul este exagerat de mare.
Potrivit libertatea.ro, în Piața Obor din București un kilogram de carne se vinde cu sume curprinse între 38 și 40 de lei, în timp ce la Reșița sau la Iași mielul poate fi cumpărat de oameni cu doar 35 de lei. În plus, la Craiova sau Caransebeș prețul este de 37 de lei.
De asemenea, la Piața Progresul carnea de miel variază între 38 și 45 de lei, iar în supermarketuri poate fi găsită începând de la 35 de lei kilogramul și poate ajunge până la 40 de lei. În străinătate situația stă cu totul altfel.
Românii stabiliți în Danemarca, care vor să sărbătorească Paștele Ortodox cu preparate din carne de miel, trebuie să scoată din buzunar 129 de coroane daneze. Asta înseamnă că un kilogram de carne costă 86 de lei.
În aceeași notă, cei care sunt stabiliți în Spania de ani buni au scos din buzunar anul acesta, pentru preparatele din carne de miel pentru masa de Paște, destul de mulți bani. Ei au cumpărat miel cu 70 de lei kilogramul.
Carnea de miel de la producătorii locali nu are un preț foarte mare. Crescătorii de animale de pe teritoriul țării noastre susțin că produsele se vând cu aceeași sumă ca și în anii anteriori, adică 35 de lei pe kilogram.
„Tot cu 35 de lei vindem kilogramul de carne de miel, la fel ca anul trecut. Acesta este prețul la producător, nu la speculanți, care vând și urzicile cu 50 de lei kg. Nu sunt de vină cei care vând la prețuri mari.
Sunt de vină ce-i care permit asta”, a declarat Gheorge Dauti, crescător de oi și membru al Federației Crescătorilor De Ovine și Caprine din România, în urmă cu ceva timp, pentru publicația retail.ro.