News

Cât costă un kilogram de carne de miel înainte de Paște. Oamenii sunt resemnați: ”Ce să mai iei miel”

Cât costă un kilogram de carne de miel înainte de Paște. Oamenii par resemnați când analizează situația din piețe și par convinși să renunțe la acest obicei.
05.04.2023 | 21:45
Cat costa un kilogram de carne de miel inainte de Paste Oamenii sunt resemnati Ce sa mai iei miel
Cât va costa carnea de miel de Paște. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cât costă un kilogram de carne de miel înainte de Paște. Oamenii par resemnați când văd cu cât se vinde un kilogram de sărbători, astfel că par deciși să renunțe în acest an la obiceiul de a mânca miel de Paște. De altfel, kilogramul de carne de miel ajunge să fie mai scump ca cel de vită.

Cât costă un kilogram de carne de miel înainte de Paște

Potrivit Observatornews.ro, cu câteva zile rămase până de Paște, oamenii trec prin piețe să analizează prețurile, dar nu sunt convinși că merită să cheltuie bani. Carnea de miel a ajuns la 40 de lei kilogramul, astfel că românii se gândesc să facă Paștele fără miel în farfurie.

ADVERTISEMENT

”Înainte luam miel de Paşte. Acum, ce să mai iei miel. Mielu-i ca vaca. S-a scumpit carnea, s-a scumpit tot. Cam scump, dar până la urmă pentru o ciorbiţă merge. Sunt mai scumpe, dar luăm mai puţin”, a explicat un bărbat, potrivit sursei citate. Carnea este mai ieftină ”la margine de drum”, însă inspectorii sanitari ne transmit să nu cumpărăm carne decât din locurile autorizate.

Oamenii se înghesuie și acolo unde trebuie să cumpere ouă, pentru a le vopsi de Paște. “Stăm pentru ouă. Nu mă grăbesc deloc, dar trebuie să luăm că vine Paştele şi atunci să acţionăm în această direcţie, în primul rând ouăle”, explică o femeie.

ADVERTISEMENT

Un cofraj de 30 de ouă costă 40 de lei, iar kilogramul de brânză pentru pască e de 35 de lei. Nuca e la fel de scumpă ca brânza, iar cozonacul a ajuns la 50 de lei kilogramul. Până și o legătură de ceapă a ajuns să coste 2 lei, iar coșul minim pentru Paște costă cam 300 de lei pentru o familie nu prea numeroasă.

”Cred că o să fie cel mai scump Paşte de foarte multă vreme. Unele preţuri sunt justificate, altele reprezintă speculă, mai ales că vorbim despre peste 60% dintre români care trăiesc cu venitul minim pe economie. Va fi cu cel puţin 60% mai scump un coş pentru Paşte decât anul trecut”, explică Dragoş Frumosu, reprezentant Sindalimenta.

ADVERTISEMENT

Comercianții sunt că aceste scumpiri sunt perfect justificate, în urma cheltuielilor foarte mari. ”Foarte multă lume întreabă. Se sperie şi de preţul imens de anul acesta. Oamenii sunt mai reticenţi să nu mai cumpere cantitatea cu ani în urmă. Toţi furnizorii noştri au adăugat la preţurile iniţiale cu care am pornit contractele”, explică Cristina Mihai, proprietar de măcelărie.

Același lucru îl transmite și Cristina Baciu, administrator carmangerie: ”S-a scumpit faţă de anul trecut, dar este normal că toate s-au scumpit, nu doar mielul”. Prețurile au toate șansele să crească tot mai mult în clipa în care Paștele e aici, poate chiar și cu 20%, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii martie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Arad, Nicolae Cioranu, avertiza că în 2023 prețurile la carne vor fi exagerat de mari, chiar și de 45 sau 50 de lei pentru un kilogram de carne de miel sau vită sau orice alt animal pe placul românilor.

ADVERTISEMENT