Life

Cât costă numerele roșii pentru mașină. În ce condiții se pot elibera pentru automobil

Iată cât costă numerele roșii pentru mașină și în ce condiții se pot acorda. Află ce trebuie să faci pentru a le obține.
09.11.2022 | 21:16
Cat costa numerele rosii pentru masina In ce conditii se pot elibera pentru automobil
Cât costă numerele roșii pentru mașină. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Află cât costă numerele roșii pentru mașină. În ce condiții poți face înmatricularea provizorie a autoturismului tău? Care sunt actele necesare?

Cât costă numerele roșii pentru mașină și în ce condiții se pot elibera

Înmatricularea provizorie a mașinii este o soluție atunci când ne achiziționăm un autoturism și nu vrem să așteptăm foarte mult pentru a circula legal cu el pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Dacă ai achiziționat o mașină din țară sau din străinătate, poți apela la înmatricularea provizorie pentru a putea circula imediat.

Dezavantajul numerelor roșii este faptul că acestea sunt valabile doar pentru o perioadă limitată.

ADVERTISEMENT

Pentru înmatricularea provizorie a mașinii, perioadă în care autovehiculul va avea numere roșii, ai nevoie de mai multe documente.

Trebuie să plătești niște taxe în vederea obținerii numerelor roșii pentru autoturismul tău.

Plăcuțele cu numere roșii provizorii costă 40 de lei. Taxa se poate achita pe loc la ghișeul unde se depun actele. În afară de această taxă, se mai plătește una și pentru autorizația de circulație provizorie. Aceasta costă 13 lei.

ADVERTISEMENT

Este de menționat că autorizația provizorie și numerele roșii sunt valabile 30 de zile. În cazul în care în acest timp proprietarul nu și-a putut înmatricula autoturismul, acesta mai poate face încă o cerere pentru un alt rând de numere roșii care au o valabilitate de 60 de zile.

Dacă pentru autovehiculul respectiv nu s-a mai eliberat niciun set de numere provizorii, primul set poate fi eliberat pe o perioadă de 90 de zile, cu condiția ca polița RCA să aibă o valabilitate de minimum 90 de zile.

ADVERTISEMENT

În cazul în care s-au eliberat trei rânduri de numere roșii, reglementarea nu se mai aplică.

Află din rândurile de mai jos de ce acte ai nevoie pentru a înmatricula mașina cu numere roșii. Este nevoie mai întâi să completezi o cerere pe care să o atașezi în dosarul cu restul documentelor. Verifică cu atenție lista cu actele necesare pentru această procedură.

Acte necesare pentru a obține numere roșii pentru mașină

Potrivit drpciv.ro, ai nevoie de următoarele documente dacă vrei să obții numere roșii pentru autovehicul:

  1. Cererea solicitantului;
  2. Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
  3. Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului (original și copie);
  4. Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine în cazul vehiculului care a mai fost înmatriculat în alt stat (original și copie). “În lipsa acestor documente, autorizarea provizorie pentru circulație se va efectua pentru o perioadă de maximum 5 zile, dar care nu poate depăși data la care expiră asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie.”, se arată pe site-ul DRPCIV.
  5. Actul de identitate al solicitantului (original şi copie). “În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie”, mai arată DRPCIV;
  6. Dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie – 13 lei;
  7. Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu număr provizoriu;
  8. Copia declarației vamale, după caz, pentru vehiculele achiziţionate din afara UE, pentru care se solicită autorizarea de circulaţie provizorie pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depăşesc 30 de zile;
  9. Procură specială autentificată de notarul public, dacă documentele sunt depuse de o altă persoană decât titularul.

De ce documente ai nevoie pentru înmatricularea permanentă a unei mașini

Dacă a expirat valabilitatea autorizației provizorii de circulație și vrei să înmatriculezi mașina permanent, trebuie să știi că e nevoie să îndeplinești câțiva pași.

Pentru a înmatricula permanent o mașină cu numere roșii, ai nevoie de cerere de înmatriculare auto, dar și de fișa de înmatriculare completată cu datele proprietarului ce are viza ANAF. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare și a altei persoane, se va depune și fișa de înmatriculare completată cu datele acesteia.

Mai ai nevoie de dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare. Aceasta costă 37 de lei și se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor.

De asemenea, mai ai nevoie de actul de identitate al solicitantului (original și copie), dar și de copia contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia. Este nevoie și de documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantlui (original și copie), precum și de cartea de identitare a vehiculului.

Pentru mașinile cumpărate din afara țării ai nevoie de certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de RAR. Acesta are prețul de 539 de lei. Ai nevoie și de documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, dar și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Alături de aceste documente ai nevoie și de dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia. Dosarul trebuie să conțină și dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

ADVERTISEMENT