News

Cât costă înmatricularea auto. Toate actele de care ai nevoie pentru a-ți înscrie mașina

În 2022, șoferii care doresc să afle cât costă înmatricularea auto sau care sunt actele necesare pentru a-și înscrie mașina trebuie să știe că procedurile seamănă cu cele de anul trecut.
18.07.2022 | 06:02
Cat costa inmatricularea auto Toate actele de care ai nevoie pentru ati inscrie masina
Procedurile de înmatriculare auto din 2022 seamănă cu cele din 2021. Foto: geograph.org.uk
ADVERTISEMENT

Conform legislației în vigoare, de la 18 iulie, proprietarii mașinilor nu vor mai fi nevoiți să ridice personal Cartea de Identitate a Vehiculului. Asta înseamnă că persoanele care vor solicita eliberarea CIV pot opta ca ea să fie expediată la adresa dorită, prin orice serviciu de curierat rapid.

Acte necesare pentru înmatriculare auto nou sau second hand în 2022

În plus, șoferii din România au mai primit o veste bună din partea autorităților: în 2022, atât eliberarea unui duplicat certificat de înmatriculare, cât și păstrarea numărului pot fi realizate online.

ADVERTISEMENT

Revenind la actele necesare pentru înmatriculare auto nou sau second hand în 2022, amintim că documentele trebuie strânse într-un dosar. Ulterior, dosarul trebuie dus la o secție de poliție în cel mult 30 de zile de când a fost cumpărată mașina. Procedura este valabilă pentru orice autoturism, indiferent că vorbim despre unul clasic sau unul electric / hibrid.

Mai departe, șoferii trebuie să fie atenți la câteva detalii-cheie, pentru că actele de înmatriculare auto sunt diferite. Pentru o mașină cumpărată din Uniunea Europeană se cer anumite acte, în timp ce pentru una din afara UE trebuie să existe alte acte. La fel, pentru un autoturism achiziționat din România se fac alte acte. De asemenea, pentru înmatricularea unei mașini second hand în 2022 se procedează diferit.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care doresc să înmatriculeze o mașină nouă, mai întâi este nevoie de o cerere de înmatriculare auto. Apoi urmează fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului. Neapărat, fișa trebuie să aibă ștampila ANAF. Dacă în certificatul de înmatriculare va fi înscrisă și altă persoană, atunci se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele ei. Din dosar nu trebuie să lipsească dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare.

Mai departe va fi nevoie de copia actului de identitate al solicitantului. De asemenea, acesta trebuie să prezinte și originalul actului de identitate. Urmează copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului. Atenție, în termenul de valabilitate al acestuia! În același context, documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului trebuie să fie depus în original şi în copie.

ADVERTISEMENT

Ar mai fi nevoie de cartea de identitate a vehiculului. La fel ca înainte, și aceasta trebuie depusă la dosar în original şi în copie. Desigur, nu trebuie să lipsească nici chitanța pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare. Spre final au mai rămas doar acele acte care atestă dobândirea personalităţii juridice și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupe de înmatricularea auto.

Pentru cei care doresc să se ocupe de înmatricularea unui autoturism second hand, de la început trebuie subliniat că actele se transcriu. Mai trebuie amintit că în afara documentelor care se cer și în cazul înmatriculării unei mașini noi, mai este nevoie de câteva documente în plus. Printre ele se numără certificatul de înmatriculare al fostului proprietar, în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate, dar și plăcuţele cu numărul de înmatriculare.

ADVERTISEMENT

Desigur, numai în situația în care fostul proprietar nu a mai optat pentru păstrarea numărului respectiv. Mare, mare atenție! Șoferii trebuie să știe că în momentul în care se face transcrierea, nu mai este necesară fișa de înmatriculare dacă există un contract de înstrăinare-dobândire între vânzător și cumpărător. Va fi valabil doar acel contract de înstrăinare-dobândire între vânzător și cumpărător semnat și vizat de reprezentanții ANAF.

Cât este taxa de înmatriculare şi unde o plăteşti

Conform informațiilor publicate pe drpciv.ro, contravaloarea certificatului de înmatriculare este de 49 lei. Ea se încasează în contul BCR, CEC BANK și în rețeaua de Stații de Plata SelfPay.

Pentru plata tarifelor se utilizează următoarele mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, Sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, POS-uri instalate de către RA-APPS la sediile serviciilor publice emitente – în curs de operaționalizare, mandat poștal, alte mijloace de plată, prevăzute de lege.

Reamintim faptul că plata acestor taxe nu mai poate fi achitată în numerar la ghiseele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, odată cu depunerea documentelor”, se arată pe drpciv.ro.

Cum înmatriculezi o maşină cumpărată dintr-o ţară non-UE

Mai departe vă prezentăm informații despre procedura de înmatriculare pentru un vehicul achiziţionat din afara UE şi care nu a fost niciodată înmatriculat. În dosar se vor depune cererea solicitantului. Dacă în certificatul de înmatriculare apare și înscrierea altei persoane, datele acesteia se vor înscrie în cuprinsul cererii.

Va mai fi nevoie de dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale în a cărui rază de competență proprietarul își are domiciliul. Dovada se referă la înscrierea numărului de înregistrare în Registrul de evidenţă a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării, pe actul de înstrăinare-dobândire.

Sursa citată a completat că în cazul înmatriculării temporare a vehiculelor – ce urmează a fi înmatriculate în alt stat – nu este necesară depunerea dovezii înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale. Din dosar nu trebuie să lipsească dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare (n.r. – 49 lei). Va mai fi nevoie de actul de identitate original al solicitantului.

Pentru persoanele juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie. Dacă documentele sunt depuse de o altă persoană decât proprietarul vehiculului va fi nevoie de procura specială autentificată de notar. La fel de importantă în lista cu acte este și copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), încheiată pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia.

Nu trebuie să lipsească nici documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate. Acesta va fi depus la dosar în original şi în copie, după ce a fost înregistrat în Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării în România, instituit la nivelul organului fiscal local.

Dacă mașina este folosită în sistem leasing, se poate prezenta un extras din contractul de leasing. Extrasul va conţine părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor, în original şi copie. Trebuie prezentată și dovada efectuării formalităţilor vamale de import definitiv sau temporar, pentru înmatricularea temporară.

Dovada este valabilă în cazul autovehiculelor şi al remorcilor dobândite din străinătate. Ea poate fi prezentată în original sau copie legalizată, Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie, plăcuţele cu numărul de înmatriculare a cărui combinație a fost păstrată anterior de către solicitant sunt următoarele pe lista de documente.

Dacă solicitantul intenționează atribuirea combinației păstrate, cu ocazia înmatriculării, numerele i se restituie pe loc acestuia doar dacă îndeplinesc cerințele impuse de standardele în vigoare, iar combinația numărului de înmatriculare nu a fost restricționată conform legii. Spre final urmează dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Pentru informații suplimentare despre actele necesare acestui tip de înmatriculare, dar și despre înmatricularea unui vehicul achiziţionat din afara UE şi care a mai fost înmatriculat, puteți intra pe drpciv.ro, site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, atac fără precedent: „Iohannis a făcut-o. Îi vedem în cătușe! Ca...
Gigi Becali, atac fără precedent: „Iohannis a făcut-o. Îi vedem în cătușe! Ca Ceaușescu poate pleca”
Singura materie care se predă în școală din clasa I în a XII-a,...
Singura materie care se predă în școală din clasa I în a XII-a, un antropolog atrage atenția. “La ce educaţie a copiilor să ne aşteptăm?”
Georgiana Ene, marea câștigătoare MasterChef România 2024! Coliva i-a adus ghinion lui Gabriel...
Georgiana Ene, marea câștigătoare MasterChef România 2024! Coliva i-a adus ghinion lui Gabriel – Update
Tipuri de uleiuri de gătit care ar putea provoca un val de cancere...
Tipuri de uleiuri de gătit care ar putea provoca un val de cancere de colon în rândul tinerilor. Sunt „otrăviți fără să știe”
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Revenire BOMBĂ în televiziune! Vedeta a semnat cu Antena1. În ce supershow îl...
Revenire BOMBĂ în televiziune! Vedeta a semnat cu Antena1. În ce supershow îl veți vedea și ce s-a mai aflat chiar acum
Prăjitura cu care s-au delectat jurații de la MasterChef România în marea finală....
Prăjitura cu care s-au delectat jurații de la MasterChef România în marea finală. Avem meniul din care au ciugulit toți. Exclusiv
Sebi Dascălu, în finala MasterChef 2024: “Eram foarte săraci și trebuia să mă...
Sebi Dascălu, în finala MasterChef 2024: “Eram foarte săraci și trebuia să mă apuc de muncă. Am făcut diferite joburi, nu am luat nici Bac-ul”. Interviu exclusiv
“De ce forţăm Constituţia ca să-l păstrăm pe Klaus Iohannis preşedinte?”. Un avocat...
“De ce forţăm Constituţia ca să-l păstrăm pe Klaus Iohannis preşedinte?”. Un avocat celebru îşi exprimă surpriza faţă de decizia CCR
Afacerile politicienilor „suveraniști”, vizate de boicotul pro-europenilor. Ce profituri au localurile deputatului AUR,...
Afacerile politicienilor „suveraniști”, vizate de boicotul pro-europenilor. Ce profituri au localurile deputatului AUR, Mugur Mihăescu, sau ale mercenarului Cătălin Berenghi
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de...
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de euro. Scandal uriaş cu Bontea, Dumitrescu şi Scărlătescu
Negocieri de pace în Ucraina: iarna vrajbei se apropie de sfârșit
Negocieri de pace în Ucraina: iarna vrajbei se apropie de sfârșit
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil...
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil al său
Ucraina a anunțat câți bani mai are ca să lupte singură cu Rusia,...
Ucraina a anunțat câți bani mai are ca să lupte singură cu Rusia, dacă Donald Trump oprește ajutorul financiar, imediat după ce preia funcția de președinte al Americii
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025,...
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate, nu va aduce linişte”