Life

Cât costă o un apartament vechi în București. Prețurile au ajuns la un nivel record

Cât costă o un apartament vechi în București în 2024? Se pare că e mai avantajos să cumperi unul de la dezvoltator, având în vedere prețurile.
06.02.2024 | 16:04
Cat costa o un apartament vechi in Bucuresti Preturile au ajuns la un nivel record
Cât costă o un apartament vechi în București. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cât costă o un apartament vechi în București? Multe persoane și-au dat seama că prețurile nu mai sunt similare cu cele de anul trecut. Acestea au ajuns la un nivel record și concurează cu cele din marile capitale europene.

Cât costă o un apartament vechi în București

Dacă vrei să îți cumperi un apartament vechi în București, vei fi nevoit să scoți din buzunar o sumă fabuloasă. Iar acest lucru trebuie știut de toate persoanele care sunt în căutarea unei locuințe.

ADVERTISEMENT

Astfel, acum este mai ieftin să cumperi un apartament într-un bloc nou din Capitală, decât în unul vechi. Cum arată cifrele și cât de mult au putut să crească prețurile pe piața imobiliară?

Doar în luna ianuarie 2024, prețurile pentru un apartament au crescut cu 9% comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023. Trebuie totuși menționat că diferența față de luna decembrie 2023 nu e una chiar atât de mare.

ADVERTISEMENT

Dacă ar fi să vorbim la prețul pentru un metru pătrat, la apartamentele noi, acestea a crescut cu 10% în luna ianuarie 2024, față de anul trecut. De cealaltă parte, la apartamentele vechi, vorbim despre o creștere de 8% pentru un metru pătrat, arată datele celor de la Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX.

Care este motivul și de ce un apartament vechi în București este mai scump? Specialiștii confirmă faptul că există mai multe oportunități, dar și provocări pe piața imobiliară.

ADVERTISEMENT

Apartamentele noi, mai accesibile la preț decât cele vechi

Ritmul de creștere ar veniturilor este și el un factor. La acesta se mai adaugă și gradul de urbanizare. Astfel, tot mai multe persoane ajung să își dorească să facă o schimbare și să își ia o nouă locuință.

„Deși cererea pentru apartamentele de vânzare este ridicată, numărul tranzacțiilor raportat la fondul locativ se situează cu 29% sub media Uniunii Europene. Pentru mai multă claritate, fondul locativ se referă la totalitatea unităților de locuit disponibile într-o anumită regiune.

ADVERTISEMENT

Totodată, evoluția prețurilor proprietăților din ultimii trei ani rămâne sub media altor țări din regiune, fiind semnificativ sub ritmul de creștere a veniturilor populației. Aceste aspecte indică atât oportunități, cât și provocări în piața imobiliară.

În plus, gradul de urbanizare, adică proporția populației care trăiește în zone urbane, rămâne încă relativ scăzut în țara noastră, ceea ce sugerează că există premise pentru o aliniere treptată cu alte state similare din Europa, oferind perspective încurajatoare pe termen lung”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare, conform observatornews.ro.

Cât costă un apartament vechi în București? În luna ianuarie 2024, prețul mediu solicitat pentru doar un metru pătrat era de 1.732 de euro, în creștere cu aproape 9% față de luna ianuarie 2023.

De cealaltă parte, prețul pentru un apartament nou în București este semnificativ mai mic. Suma medie solicitată era în luna ianuarie 2024 de 1.705 euro/ metru pătrat, în creștere cu 10% față de aceeași lună a anului trecut.

ADVERTISEMENT
Tags: