News

Cât costă să faci ITP-ul la mașină în 2024. Documentele pe care șoferii trebuie să le aibă pentru inspecția tehnică periodică a vehiculului

Cât îi costă pe români să facă ITP-ul la mașină în acest an. Prețurile variază în funcție de mai mulți factori, printre care vechimea și tipul vehiculului. Iată costurile exacte!
06.02.2024 | 07:50
Cat costa sa faci ITPul la masina in 2024 Documentele pe care soferii trebuie sa le aiba pentru inspectia tehnica periodica a vehiculului
Cât costă inspecția tehnică periodică în 2024. sursa foto: blackautocluj.com, fordroadhill.ro, colaj: fanatik
ADVERTISEMENT

Cât costă să faci ITP-ul la mașină în 2024. Conform legii în vigoare, toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România trebuie să aibă obligatoriu itp-ul făcut, adică Inspecția Tehnică Periodică. În timpul unei astfel de proceduri sunt verificate toate aspectele tehnice ale automobilului, printre care funcționarea sistemului de direcție și de frânare, emisiile de gaze nocive, dar și eficiența sistemului de iluminare. De asemenea, specialiștii ITP acordă o mare atenție și elementelor estetice ale vehiculului, precum caroseria, parbrizul sau anvelopele. Și în acest an, românii vor să știe cât costă o verificare itp. Veți fi surprinși de prețuri!

Cât costă să faci ITP-ul la mașină

Inspecția Tehnică Periodică este o procedură obligatorie pentru șoferii care dețin mașini. Cei care vor să facă itp-ul în acest an, trebuie să știe și care este prețul itp 2024. Față de anul trecut, tarifele pentru itp nu au crescut foarte mult. Însă costurile unui itp variază în funcție de locul unde mergeți să duceți vehiculul pentru inspecție, de tipul mașinii, dar și de motorizarea acesteia: benzină, diesel sau GPL.

ADVERTISEMENT

Unii români sunt speriați de costurile prea ridicate la ITP, dar nu vă faceți griji! Noi vă oferim prețurile exacte ale unei astfel de proceduri. Dacă ajungeți la o stație de itp, trebuie să scoateți din buzunar între 100-200 de lei.

Drept urmare, pentru un vehicul diesel sau pe benzină, prețul itp 2024 poate ajunge la 150-180 de lei. În schimb, pentru un microbuz, o autoutilitară sau al unui autoturism 4×4, prețul itp poate fi între 160 și 200 de lei. Dacă vorbim de mopede sau motociclete, costul ITP 2024 poate varia între 90 și 130 de lei.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să știe șoferii despre inspecția tehnică periodică a vehiculului

Mașinile care ajung la itp sunt verificate complet! Specialiștii se uită la mai multe aspecte ale automobilului, precum seria de șasiu și motor, emisiile de gaze, jocurile în articulații, elemente estetice (rugina, anvelopele, culoarea, parbrizul etc), dar și la funcționarea optimă a luminilor.

Șoferii trebuie să mai știe că automobilele care au parbrizul fisurat sau anvelopele de dimensiuni necorespunzătoare nu vor trece de inspecția tehnică periodică. În cazul în care mașina a fost respinsă, conducătorii nu mai au voie să circule cu aceasta după data expirării ITP-ului din talon. Se recomandă să mergeți la RAR cu câteva zile înainte de expirarea ITP-ului, pentru a avea timp să se facă inspecția totală a vehiculului.

ADVERTISEMENT

Conform legii, mașinile trec sau nu de inspecția tehnică în funcție de cât de grave sunt problemele pe care le au. Dacă sunt probleme minore, legea spune că vehiculul va putea trece de ITP. Dacă mașina are deficiențe majore, proprietarul ei este obligat să remedieze problema în 30 de zile și mai apoi să revină iar la service-ul ITP.

Ce este, de fapt, ITP?

Ce este o stație itp? Pentru a putea circula legal pe teritoriul României, toate vehiculele trebuie să aibă ITP valabil. Dacă nu aveți acest lucru, riscați amenzi mari, chiar și reținerea talonului sau a plăcuțelor de înmatriculare de către autorități.

ADVERTISEMENT

Așadar, verificarea periodică a autovehiculului cu care circulați este un factor destul de important. În acest fel, veți ști dacă mașina are sau nu probleme din punct de vedere tehnic și dacă o puteți folosi în siguranță. ITP-ul se efectuează în uncție de vechimea vehiculului, după cum urmează:

  • o dată la 3 ani pentru automobilele noi
  • o dată la 2 ani pentru mașinile cu o vechime între 3 și 12 ani
  • anual pentru vehiculele de peste 12 ani vechime.
  • la șase luni pentru mașinile utilizate la servicii de ride-sharing.

Dacă sunteți prins cu itp expirat, puteți lua între e 9 și 20 de puncte de amendă. De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă a crescut la 165 de lei, ceea ce înseamnă cu un itp expirat 2024 va fi între 1.485 lei și 3.300 lei.

Pe lângă punctele de amendă, Poliția îi va reține șoferului respectiv și certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul), dar și plăcuțele de înmatriculare. Pe deasupra, dacă ITP-ul expiră, înmatricularea mașinii este suspendată din start. Tot în aceeași situație, conducătorul auto riscă o amendă cuprinsă între 3.000 și 5.000 de lei.

De precizat că inspecția tehnică se poate efectua doar la service-urile autorizate de RAR și numai de către experții autorizați RAR. Așadar, puteți merge cu mașina în orice stație autorizată pentru ITP. În plus, orice service autorizat funcționează pentru câte o clasă de vehicule, după cum urmează:

  • clasa I – moto;
  • clasa II – autoturisme și autovehicule cu masa maxim autorizată ≤ 3,5 tone;
  • clasa III – autovehicule cu masa maxim autorizată ≥ 3,5 tone.

Acte necesare ITP

Conducătorii auto care vor să efectueze itp-ul, trebuie să știe că actele necesare pentru inspecție nu sunt foarte multe. Iată care sunt documentele necesare pentru itp la RAR (Registrul Auto Român), pe care șoferii trebuie să le prezinte:

  • Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto), în original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație.
  • Actul de identitate al conducătorului auto, în original
  • Poliță RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției, în original
  • Cartea de identitate a autovehiculului (CIV), în original, securizată de RAR.

Dacă proprietarul este o societate leasing, se acceptă și copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea obligatorie „conform cu originalul”.

ADVERTISEMENT
Tags: