News

Cât costă să faci ITP-ul la mașină. Ce trebuie să știe șoferii despre inspecția tehnică periodică a vehiculului

ITP este dovada stării tehnice a mașinii, care permite circulația acesteia pe drumurile publice. FANATIK îți spune tot ce trebuie să știi despre ITP, de la actele necesare la prețuri.
10.06.2022 | 06:15
Cat costa sa faci ITPul la masina Ce trebuie sa stie soferii despre inspectia tehnica periodica a vehiculului
ITP este dovada stării tehnice a mașinii, care permite circulația acesteia pe drumurile publice. FANATIK îți spune tot ce trebuie să știi despre ITP, de la actele necesare la prețuri. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

ITP este „certificatul de sănătate” al oricărui autovehicul. Ca să circule legal pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie să aibă inspecția la zi, act care certifică starea tehnică bună a mașinii, conform legislației rutiere, absolut obligatorie pentru asigurarea siguranței rutiere.

Ce este ITP sau Inspecția Tehnică Periodică?

ITP este prescurtarea pentru Inspecție Tehnică Periodică. RAR, adică Registrul Auto Român, se autodefinește pe site-ul propriu rarom.ro drept „organismul tehnic de specialitate desemnat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii ca autoritate competentă în domeniul vehiculelor rutiere, siguranţei rutiere, protecţiei mediului înconjurător şi asigurării calităţii”.

ADVERTISEMENT

Iată în continuare ce este Inspecția Tehnică Periodică (IPT), în conformitate cu specificațiile Registrului auto Român (RAR). 

„În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 aprobată prin Legea nr. 167/2003, cu modificările şi completările ulterioare, vehiculele rutiere înmatriculate sau înregistrate în România pot fi menţinute în circulatie numai dacă se face dovada respectării cerinţelor tehnice specifice stabilite de reglementarile aprobate prin Ordinul MTCT nr. 2133/2005 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei prin inspecţia tehnică periodică – RNTR 1”

ADVERTISEMENT

„Suplimentar, conform prevederilor Ordonanţei nr. 14 din 18 august 2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, la data expirării sau, după caz, la data anulării inspecţiei tehnice periodice, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului”

„Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul promovează o nouă inspecţie tehnică periodică. Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare”

ADVERTISEMENT

„Termenul pentru efectuarea primei inspectii tehnice periodice se socoteşte de la data primei înmatriculări sau a primei înregistrări în România, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente”

Ce trebuie să știe șoferii despre inspecția tehnică periodică a vehiculului

Ce trebuie să știe orice posesor de autovehicul despre Inspecția Tehnică Periodică se poate concentra, se poate rezuma în 3 direcții principale.

ADVERTISEMENT
  1. Când trebuie efectuată Inspecția Tehnică Periodică.
  2. Ce documente sunt necesare pentru efectuarea Inspecției Tehnice Periodică (ITP).
  3. Cât costă Inspecția Tehnică Periodică, în funcție de tipul și vechimea autovehiculului.

Când trebuie efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP) diferă în funcție de tipul și vechimea autovehiculului. Pentru mașinile destinate transportului de persoane, cu cel mult 8 locuri pe scaune în afara celui pentru șofer, cele mai numeroase drumurile publice, perioada de timp dintre ITP-uri depinde de anul de fabricație al mașinii.

Autovehiculele noi trebuie să facă prima verificare ITP după 3 ani de la data achiziționării, apoi din 2 în 2 ani, iar după împlinirea „vârstei” de 12 ani, ITP-ul trebuie efectuat în fiecare an, conform autovit.ro. 

Documentele necesare pentru efectuarea ITP sunt următoarele:

  1. Cartea de identitate a mașinii, în original, securizată de Registrul Auto Român (RAR)
  2. Certificatul de înmatriculare al mașinii, talonul, în original, sau, dacă este cazul, autorizația provizorie de circulație
  3. Actul de identitate al persoanei care se prezintă cu mașina la ITP, în original
  4. Asigurare RCA valabilă la data efectuării ITP

Cât costă să faci ITP-ul la mașină

Inspecția tehnică periodică se face numai în unitățile service autorizate  (acreditate) de RAR pentru efectuarea inspecției, iar prețurile diferă de la service la service, în funcție de tipul autovehiculului și carburantul folosit.

Ofertele pentru inspecție încep de la 110 de lei (benzină și GPL), 140 de lei (motorină), 170 de lei (4X4), până la 250 de lei (SUV). (Vezi aici prețurile ITP practicate de diferite servce-uri auto specializate și acreditate de RAR: itp-ieftin.rovreau-itp.roitp-automoto.rosector5itp, autoserv.roporschepipera.ro)

Atenție! Atunci când ITP constată deficiențe majore, periculoase (la sistemul de frânare, la direcție, la sistemul electric, de iluminare și semnalizare, la elementele de caroserie), la mașina ta, ești obligat să le remediezi și să te prezinți din nou la ITP într-un termen de cel mult 30 de zile după depistarea neregulilor.

  • 1.300-2.900 de lei este plaja amenzilor pentru șoferii prinși în trafic fără ITP-ul autovehiculului pe care îl conduc. Atenție: la amendă se adaugă și reținerea sau chiar suspendarea certificatului de înmatriculare în cazul unor defecțiuni grave ale mașinii, ceea ce poate duce sancțiunea financiară până la o valoare potențială de 5.800 de lei.
ADVERTISEMENT
Tags: