News

Cât costă Tamiflu, cel mai căutat antiviral al momentului. Ce alternative există la acest medicament

În plin sezon de gripă și viroze, românii cumpără tot mai mult antivirale, trăind și acum în psihoza creată de pandemia Covid-19.
06.01.2023 | 09:12
Cat costa Tamiflu cel mai cautat antiviral al momentului Ce alternative exista la acest medicament
Tamiflu, cel mai căutat medicament în România. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Tamiflu, cel mai cunoscut astfel de medicament antiviral se epuizează rapid din farmacii, însă oamenii trebuie să știe că există multe alte alternative de medicamente care conțin aceleași substanțe active ca și Tamiflu.

Cât costă Tamiflu și ce alternative există pe piață

Deși ministrul sănătății Alexandru Rafila a dat asigurări că numărul de cazuri de infectare cu gripă nu poate crește semnificativ, deci nu există motive reale de panică, oamenii se înghesuie să cumpere antivirale, în special Tamiflu.

ADVERTISEMENT

În acest context, medicamentul se găsește tot mai greu în farmacii, însă medicii transmit că exită și alte medicamente care conțin oseltamivir, substanța activă care acționează asupra virusului gripal.

Potrivit Ministerului Sănătății, alternativele sunt Ebilfumin și Segasana, două antivirale care au același efect asupra gripei A și B precum Tamiflu. În farmacii există două variante de Tamiflu, varianta de 30 mg pentru copii și cea de 75 de mg pentru adulți și adolescenți.

ADVERTISEMENT

Medicamentul nu este ieftin, pentru varianta Tamiflu adulți fiind necesari 78 de lei, în timp ce varianta pentru copii costă 55 de lei. Prețul este pentru o cutie care ar trebui să ajungă pentru un tratament întreg pentru oricine are gripă de tip A sau B.

Oamenii nu trebuie să confunde, totuși, răceala cu gripa și nici nu trebuie să ia antibiotice după ureche, pentru că acestea nu au niciun efect în cazul gripei și pot face mai mult rău decât bine. Totuși, care e diferența între răceală și gripă?

ADVERTISEMENT

Potrivit medicilor, simptomele sunt aproximativ aceleași, doar că în cazul gripei acestea se manifestă mai sever. În cazul gripei simptomele apar după 2-3 zile și dispar după o săptămână, în timp ce în cazul unei răceli acestea pot dura chiar trei săptămâni. Febra foarte mare, spre 40 de grade Celsius, care nu dispare ușor, e un semn de gripă.

La fel, oboseala acută și durerile musculare sunt at semn că cineva a luat gripă, așa cum se întâmpla și în cazul Covid-19.

ADVERTISEMENT

Desigur, gripa e mai periculoasă decât răceala, fiind înregistrate și cazuri de deces, uneori cu zecile de mii într-un an de zile, la nivel global.

ADVERTISEMENT
Tags: