News

Când trebuie să ducem un copil cu gripă la urgențe. Care sunt cele trei simptome majore

Sezonul virozelor din România afectează foarte mult persoanele tinere. Medicii ne spun când trebuie să ducem un copil cu gripă la urgențe. Cele trei simptome majore.
05.01.2023 | 22:54
Cand trebuie sa ducem un copil cu gripa la urgente Care sunt cele trei simptome majore
Când trebuie să ne prezentăm la urgențe cu un copil care are gripă. Care sunt cele trei simptome. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numai în ultimele două săptămâni, conform datelor INSP, aproape 75.000 de cazuri de infecții respiratorii s-au raportat la nivel național.

Când trebuie să ne prezentăm la urgențe cu un copil care are gripă. Care sunt cele trei simptome

La Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) din România ajung mii de copii în aceste zile. Medicii spun că micuții cu simptome de gripă ar trebui duși la Urgențe doar dacă prezintă anumite simptome specifice.

ADVERTISEMENT

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu vorbește de trei simptome majore: deshidratarea, dureri de cap / mușchi și învinețirea buzelor.

”La urgențe trebuie să vină copiii care au trei lucruri (simptome) importante: Deshidratare, adică ies mai multe lichide decât intră ei, desaturare – adică sunt vineți la buze, la limbă, la față – și cei care se simt extrem de rău, deci dureri mari de cap, de mușchi, de oase.

ADVERTISEMENT

La Urgențe, li se face un test, care aduce în cinci minute un rezultat, în cazul în care este necesar tratamentul antiviral”, spune medicul pentru Știrile ProTv.

Ce trebuie să facă părinții în cazul în care copiii prezintă simptome ușoare

În cazul în care micuții prezintă simptome ușoare de gripă, sfatul este ca părinții să vorbească cu medicul de familie, mai spune Mihai Craiu.

ADVERTISEMENT

”Pentru ceilalți, la primele simptome ușoare de gripă, părinții ar trebui să ia legătura telefonic cu medicul de familie, care cunoaște foarte bine istoricul medical al fiecărui membru al familiei”, a mai declarat medicul pediatru pentru sursa citată.

Mihai Craiu mai vine cu un sfat important pentru părinți. Medicul pediatru a explicat că, în perioada virozelor, este foarte importantă hidratarea copiilor.

ADVERTISEMENT

”Este extrem de importantă, pentru că densitatea secreților din căile aeriene de la copil ține foarte mult de starea lor de hidratare.

Hidratarea cred că e absolut esențială și suficientă pentru trei sferturi din copii cu viroze obișnuite. La mare pericol sunt doar sugarii, care nu știu să-și sufle nasul și nu știu să expectoreze, a mai spus cadrul medical.

ADVERTISEMENT