News

Alexandru Rafila explică de ce nu a declarat epidemie de gripă în România: “Acest lucru ar fi generat restricţii”. Update

Ministrul PSD al sănătății, Alexandru Rafila, va susține o conferință de presă la ora 15:00, când toată România va afla dacă va fi declarată epidemie de gripă.
05.01.2023 | 15:35
Alexandru Rafila explica de ce nu a declarat epidemie de gripa in Romania Acest lucru ar fi generat restrictii Update
Alexandru Rafila, despre epidemia de gripă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
05-01-2023
13:21

Alexandru Rafila explică de ce nu a declarat epidemia

Declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne pune într-o situaţie în care sunt generate anumite restricţii, spune Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat că preferă să adopte o strategie mai relaxată, în condiţiile în care situaţia nu este totuşi dramatică.

Întrebat concret dacă va declara epidemie de gripă, Alexandru Rafila a răspuns: “Este a treia săptămână epidemică. O să adopt o instrucțiune pentru stare de alertă epidemică. Declararea epidemiei în baza unui ordin ne-ar pune într-o situație care ar genera noi restricții.

Nu vreau să ne reîntoarcem la discuții legate de carantină și izolare. Prefer recomandări în loc de restricții”.

05-01-2023
13:11

Vârful infecţiilor gripale va fi în luna februarie

Alexandru Rafila a remarcat că situația actuală a infecţiilor gripale depășește sensibil, cu peste 20%, media multianuală a perioadei de referință luate în calcul, adică ultimii cinci ani prepandemici.

Rata de pozitivare a testelor depășește cu mult 10%, a mai spus ministrul care a subliniat că datele din ultima săptămână au ajuns la 37% dintre probe pozitive. Cu o săptămână înainte, rata de pozitivare a fost de 32%.

“Vârful de infectare va fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie”, a mai spus Rafila.

05-01-2023
13:06

Alexandru Rafila spune că sezonul gripal a venit mai devreme cu câteva săptămâni

Ministrul Sănătăţii este însoţit la conferinţă de ministrul Educaţiei, Ligia Deca. 

Alexandru Rafila a început prin a prezenta contextul unei situaţii epidemice şi dacă acesta este îndeplinit la nivelul României, din cauza înmulţirii cazurilor de gripă. El a declarat că sezonul gripal a venit mai repede cu câteva săptămâni anul acesta, în ţara noastră.

Alexandru Rafila anunțase deja că sunt șanse mari să vorbim de a treia săptămână consecutivă în care cazurile de gripă cresc, astfel că se va declara ”stare de epidemie de gripă”.

Alexandru Rafila ar putea declara epidemia de gripă

Pentru început, Alexandru Rafila se va întâlni cu ministrul educației Ligia Deca și cu alți specialiști de la ora 13:30, unde vor exista discuții concrete despre măsurile care vor fi luate în școli pentru a preveni răspândirea gripei, inclusiv închiderea unor unități de învățământ.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ministrul sănătății anunța că nu crede că va fi cazul ca școlile să fie închise, deși au existat zvonuri și temeri în acest sens.

“Nu cred să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare. Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor şcolare… inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciţi dacă părinţii i-au adus la şcoală în ciuda evidenţelor că au simptome. Vaccinarea împotriva gripei este în continuare recomandată şi pentru personalul didactic sau vaccinarea cu noua formulă a vaccinului împotriva infecţiei cu noul coronavirus este de asemenea recomandată”, a transmis Rafila.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila anunțase că o creștere consecutivă timp de trei săptămâni cu 20% a numărului de cazuri de infectări cu gripă duce automat la declararea epidemiei de gripă.

Potrivit TVR, în perioada 12-18 decembrie 2022 erau înregistrate 101.059 de cazuri de infecții respiratorii acute și 644 cazuri de gripă clinică. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în orașele mari Brașov, Cluj, Sibiu și București.

ADVERTISEMENT

În săptămâna 19-25 decembrie au fost înregistrate 40.688 de infecții respiratorii acute și 2.685 de cazuri de gripă clinică, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Braşov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș, Ilfov și Bucureşti.

Alexandru Rafila vrea ca antibioticele să fie utilizate doar în cazul infecțiilor bacteriene și să nu fie folosite în cazul infecțiilor virale, lucru care nu e respectat de toată lumea.

ADVERTISEMENT

“Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populația, medicii și farmaciștii să elibereze medicamente similare care conțin aceleași substanțe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa 4 milioane de comprimate la nivel național, nu e penurie”, a mai transmis Rafila.

ADVERTISEMENT