Life

Cât costă un kilogram de mici de 1 Mai în 2024. Românii trebuie să plătească mai mult decât anul trecut

Cât a ajuns să coste un kilogram de mici de 1 Mai în 2024. Românii sunt nevoiți să dea mai mulți bani decât anul trecut.
30.04.2024 | 17:21
Cat costa un kilogram de mici de 1 Mai in 2024 Romanii trebuie sa plateasca mai mult decat anul trecut
Cât costă un kilogram de mici de 1 Mai în 2024. Sursa foto: Hepta/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câta a ajuns să coste, în 2024, un kilogram de mici de 1 Mai. Mulți români se pregătesc pentru grătarul din Ziua Muncii și au început deja să-și achiziționeze cele necesare.

Cât costă un kilogram de mici de 1 Mai în 2024. Prețurile la carne au crescut destul de mult

Anul acesta, 1 Mai pică miercurea, fiind o zi în care mulți români au liber. În plus, unele persoane au liber și pe 2 mai, pentru a face punte cu Vinerea Mare și cu Paștele.

ADVERTISEMENT

Deși Ziua Muncii pică înainte de Paște, cei mai mulți români nu renunță la clasicul grătar. Micii reprezintă preparatul pe care mulți îl îndrăgesc la masa de 1 Mai.

La fel ca în fiecare an, producătorii s-au ocupat cu pregătirea cantităților mari de mici. Anul trecut, s-au consumat aproximativ 250 de milioane de mici.

ADVERTISEMENT

Unele persoane țin post, așa că vor mai aștepta până când pot consuma carne. Cei care vor să sărbătorească ziua de 1 Mai au început deja să cumpere mici de la măcelării sau supermarketuri. În 2023, un kilogram de mici avea prețul de 29 de lei.

Prețurile din acest an, însă, i-ar putea face pe români să renunțe la cantitățile prea mari de mici de 1 Mai. Carnea de porc este, în 2024, cu 8% mai scumpă decât anul trecut. Și carnea de vită s-a scumpit cu 10%.

ADVERTISEMENT

Atât în România, cât și la nivel european, prețurile la carne au fost majorate. Astfel, în februarie 2024, cele mai multe dintre țările din UE au raportat o creștere a prețurilor la carne, în comparație cu aceeași perioadă din 2023.

Bulgaria este țara care a înregistrat cea mai mare creștere, fiind urmată de România și Croația. Acestea reprezintă creșterile de preț medii ale produselor din carne.

ADVERTISEMENT

Carnea de porc a înregistrat cea mai mare scumpire la nivelul Uniunii Europene. Aceasta este urmată de carnea de oaie sau capră, apoi de carnea de vită sau vițel, potrivit antena3.ro.

Potrivit estimărilor Asociației Române a Cărnii, românii consumă anual peste 20.000 de tone de mici. Ziua de 1 Mai este a doua perioadă din an în care se consumă cea mai multă carne, prima fiind cea de Crăciun.

ADVERTISEMENT
Tags: