ADVERTISEMENT
News

Cât de eficiente sunt Pfizer și AstraZeneca împotriva tulpinei indiene de Covid-19

Cât de eficiente sunt serurile de la Pfizer și AstraZeneca împotriva tulpinei indiene?
Autor: Alexandru Năstase | 23.05.2021 | 13:55
Cât de eficiente sunt Pfizer și AstraZeneca împotriva tulpinei indiene de Covid-19
Cele două vaccinuri au fost testate de englezi. Sursa foto - hepta.ro

Conform ultimelor studii, cele două vaccinuri s-au dovedit a fi aproape la fel de bune împotriva variantei indiene a coronavirusului ca şi variantei englezeşti.

ADVERTISEMENT

Cel puțin acesta a fost anunțul făcut de autorităţile sanitare din Anglia, Public Health England.

Cât de eficiente sunt vaccinurile Pfizer și AstraZeneca împotriva tulpinei indiene

Mai bine de o lună de zile a ținut studiul, de pe 5 aprilie până pe 16 mai. A reieșit că vaccinul Pfizer/BioNTech a fost eficient 88% împotriva bolii simptomatice a variantei indiene.

A fost calculată inclusiv data, astfel că eficiența a venit chiar și la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% eficienţă contra variantei engleze.

ADVERTISEMENT

În aceeaşi perioadă, serul AstraZeneca a fost eficient 60%, comparativ cu 66% contra variantei engleze care a fost detectată în Kent.

Aproape imediat, autoritățile au lăudat reușita celor două companii. De altfel, ministruș sănătăţii, Matt Hancocka descris drept “inovatoare” cele două studii despre vaccinuri.

Interesant este că pentru a putea fi stopată varianta B.1.617.2, adică exact cea care riscă să devină dominantă în ultima perioadă, a fost redus intervalul dintre două doze de vaccin.

ADVERTISEMENT

S-a ajuns astfel la opt săptămâni pentru persoanele de peste 50 de ani şi cele mai vulnerabile, iar testarea fost intensificată în zonele afectate.

De remarcat că ambele vaccinuri sunt considerate a fi eficiente 33% împotriva bolii simptomatice cauzate de varianta indiană la trei săptămâni după injectarea primei doze, comparativ cu aproximativ 50% împotriva variantei Kent.

ADVERTISEMENT

“Două doze din oricare vaccin oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva bolii simptomatice a variantei B.1.617.2”, a indicat Mary Ramsay, manager imunizare la PHE.

“Ne aşteptăm ca vaccinurile să fie şi mai eficiente în prevenirea spitalizărilor şi deceselor”, a adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!