News

Cât de mare este pericolul rechinilor în Marea Neagră. Precizările unui scafandru cu experiență

Cercetătorul și scafandrul Răzvan Popescu-Mirceni susține că probabilitatea atacurilor unor rechini asupra oamenilor în Marea Neagră este practic inexistent.
16.07.2022 | 16:24
Cat de mare este pericolul rechinilor in Marea Neagra Precizarile unui scafandru cu experienta
Rechinii din Marea Neagră sunt mici și se feresc de oameni/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit scafandrului Răzvan Popescu-Mirceni, în Marea Neagră trăiește o specie de rechin de mici dimensiuni, iar riscul ca acesta să atace oamenii este nul, informează observatornews.ro.

Rechinii din Marea Neagră nu depășesc un metru

Nu există nicio posibilitate. Eu în 30 de ani de scufundări nu am întâlnit să văd unul. Cel mai mare este Squalus acanthias (câinele de mare), de un metru, maxim, lungime şi care se sperie de om. Oricum este un rechin care, în general, trăieşte în zona de fund, nu se ridică la suprafaţă şi în Marea Neagră este exclus, dar dacă vorbim despre atacuri de rechin, acestea procentual, vis-a-vis de numărul de turişti din zonele de coastă a scăzut”, a declarat Popescu-Mirceni.

ADVERTISEMENT

Acesta crede că atacurile rechinilor în întreaga lume sunt relatate mai pe larg de mass-media în condițiile în care numărul de turiști din zonele de litoral a crescut apreciabil. Totuși, victimele rechinilor rămân foarte puține.

Sunt zeci, poate sute de milioane de pachete turistice care se învârt în zonele astea maritime. Sunt câteva atacuri pe an, sub 100, deci nu putem vorbi despre un fenomen periculos, extraordinar. Probabil că în momentul ăsta ne-a atras atenţia faptul că un cetăţean român a fost atacat”, crede cercetătorul Răzvan Popescu-Mirceni.

ADVERTISEMENT

Comentând apariția unor rechini mako în zona unor plaje din Spania, el susține că nu este vorba de un incident neobișnuit.

Sunt în zona lor naturală. Dacă avem de-a face cu nişte incidente într-o zonă aglomerată, care este cu mult mai aglomerată decât era acum cinci ani, chiar este firesc să mai apară unul, două incidente în plus în fiecare an, asta nu înseamnă că este vreun fenomen”, a spus Popescu-Mirceni.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că multe incidente ar putea fi evitate dacă cei care practică sporturile nautice și scufundările ar respecta un set minimal de reguli.

Alarmă pe plajele din Spania

Trei rechini au fost observați în zilele trecute în apropierea țărmului în apropierea capitalei Cataloniei, fapt ce a dus la închiderea a cinci plaje din apropierea Barcelonei.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Citages şi Villanova i la Geltrue Barcelona au decis înălțarea steagurilor roșii pentru a-i împiedica pe oameni să intre în mare. Potrivit sursei citate, joi dimineața, la Vilanova, plaja Sant Gervasi a fost închisă încă de la primele ore după ce în apropierea țărmului au fost observați doi rechini albaștri. Autoritățile au monitorizat în continuu apele mării, iar în aceeași zi, în jurul orei 10.00 plaja a fost declarată din nou sigură și deschisă turiștilor și localnicilor.

ADVERTISEMENT