News

Cât de mult contează bagajul genetic în lupta cu Covid-19? Două perechi de gemeni au murit în Marea Britanie, în decurs de câteva ore

06.05.2020 | 16:07
Cat de mult conteaza bagajul genetic in lupta cu Covid19 Doua perechi de gemeni au murit in Marea Britanie in decurs de cateva ore
ADVERTISEMENT

Factorul genetic în lupta cu noul coronavirus a intrat din nou în atenția specialiștilor, după ce mai multe perechi de gemeni și frați au murit în Marea Britanie după ce s-au infectat cu Covid-19.

Cât de mult contează bagajul genetic?

Peste 250.000 de oameni au murit la nivel mondial după ce s-au infectat cu coronavirus, însă unele cazuri sunt cu adevărat remarcabile.

ADVERTISEMENT

În ultima lună, cel puțin două perechi de gemeni au murit în Marea Britanie, la care se mai alătură două perechi de frați. Decesele au avut loc la câteva ore distanță. În aceste condiții, specialiștii se întreabă dacă factorul genetic a contribuit decisiv la moartea acestor persoane?

Deși pare un subiect tabu, unii oameni de știință nu se feresc să afirme că factorul genetic, materialul genetic al fiecărui om, contribuie decisiv la soarta fiecăruia. Mai exact, șansele ca o persoană să se infecteze sau să se vindece pot să depindă mult de bagajul genetic.

ADVERTISEMENT

O echipă condusă de profesorul Tim Spector, lider al departamentului de cercetare genetică de la King’s College din Londra susține că 50% dintre simptomele produse de noul coronavirus au legătură clară cu genetica. Cu toate acestea, nu se cunosc date exacte despre cum bagajul genetic influențează boala, conform The Guardian.

Nu știu dacă există gene care au legătură directă cu receptorii sau gene care au legătură directă cu modul în care se dezvoltă infecția în organism”, a declarat profesorul.

ADVERTISEMENT

Cazuri misterioase de moarte la gemeni

Katy și Emma Davis erau gemeni identici și amândouă au murit la vârsta de 37 de ani în Southampton. Amândouă aveau probleme grave de sănătate. O altă pereche de gemeni, surorile Eleanor și Eileen Andrews, în vârstă de 66 de ani, au murit în aceleași condiții. Ambele femei mai aveau probleme grave de sănătate.

Doi frați din Newport, Marea Britanie, Ghulam și Raza Abbas, în vârstă de 59 și 54 de ani, au murit la câteva ore distanță. Frații Olume Ivowi și Isi Ivowi, în vârstă de 46 și 38 de ani au murit într-un spital din Luton.

ADVERTISEMENT

„Aceste morți ne pun în alertă, ne arată că boala poate fi influențată de gene, însă să nu uităm că acești gemeni locuiau împreună”, a adăugat cercetătorul. Locuind împreună, gemenii aveau cel mai probabil același stil de viață, cel mai probabil nesănătos.

Conform datelor oficiale, 1 din 70 de persoane este geamăn și 1 din 200 este geamăn identic. Cu toate că moartea unor gemeni la câteva ore distanță poate părea interesantă, Marcus Munafo, profesor de psihiatrie la Universitatea din Briston îndeamnă la calm.

Această informație sare în evidență, dar poate fi irelevantă. Să nu ne concentrăm atât de mult pe lucrurile care ies în evidență, însă pot fi irelevante. Da, au murit gemenii de Covid-19, dar asta nu înseamnă că gemenii în general sunt predispuși la această boală”, a explicat Munafo.

ADVERTISEMENT