Life

Cât de nocive sunt lumânările parfumate. Pericolele care se ascund în spatele mirosurilor plăcute

Ce pericole ascund lumânările parfumate. Ce trebuie să știi înainte de a le aprinde și de a te bucura de mirosul lor în propria locuință
17.01.2024 | 10:36
Cat de nocive sunt lumanarile parfumate Pericolele care se ascund in spatele mirosurilor placute
Ce pericole ascund lumânările parfumate. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Aproape că nu este român care să nu fi cumpărat, măcar o dată, lumânări parfumate. Pe lângă faptul că pot fi un element de decor elegant, mirosul lor schimbă atmosfera din orice încăpere. Însă, ceea ce nu știe multă lume este faptul că acestea pot fi extrem de periculoase.

De ce nu este bine să aprinzi lumânări parfumate în încăperi închise

Lumânările parfumate se găsesc în ziua de azi la tot pasul. Acestea sunt pentru toate preferințele și pentru toate buzunarele. De la mirosuri clasice, până la cele mai surprinzătoare, toate se găsesc sub diverse forme și culori.

ADVERTISEMENT

De obicei, atunci când aprindem o lumânare, mirosul ei ne relaxează și ne face să ne simțim mult mai bine. Dar, se pare că în spatele acestei fericiri de moment, se află adevărate pericole pe care le-au semnalat specialiștii.

Medicii dermatologi susțin că, în cele mai multe cazuri, lumânările sunt mai periculoase decât ne-am aștepta. În ciuda faptului că fac ca locuința să miroasă frumos, acestea sunt o adevărată amenințare asupra sănătății.

ADVERTISEMENT

Un medic dermatolog foarte popular în mediul online a ales să dezbată acest subiect pe TikTok pentru întreaga comunitate. Acesta i-a sfătuit pe toți cei care îl urmăresc să renunțe cât mai repede la obiceiul de a aprinde lumânări parfumate acasă.

Cât de periculos este fumul emanat de lumânările parfumate

Deși pentru unii acest subiect este unul controversat, explicația logică din spatele afirmațiilor făcute de dermatolog este una simplă. Foarte multe lumânări sunt făcute din parafină. Odată arse, aceste lumânări emană în aer anumite substanțe care sunt extrem de nocive pentru organismul uman.

ADVERTISEMENT

Dincolo de pericolul reprezentat de parafină, lumânările parfumate mai sunt nocive și din cauza aromelor pe care le au. De cele mai multe ori, pentru a reda un miros specific, la fabricarea lumânărilor se folosesc diverse substanțe chimice.

Odată cu aprinderea lor, chimicale se răspândesc în aer, iar cei mai sensibili au de suferit. De cele mai multe ori, afecțiunile sunt provocate la nivelul ochilor. Printre cele mai întâlnite efecte negative ale lumânărilor parfumate sunt erupțiile cutanate de la nivelul pleoapelor.

ADVERTISEMENT

Seria riscurilor reprezentate de lumânările parfumate nu se oprește aici. Persoanele care suferă de astm pot fi în pericol dacă stau și inspiră mirosul emanat de lumânări. Studiile au arătat că acestea pot avea efecte adverse asupra acestei categorii de persoane.

Și, totuși, cei care nu pot rezista tentației și vor cu orice preț să aprindă lumânări parfumate în casă, au la dispoziție câteva variante. Atunci când folosesc lumânările parfumate, este recomandat ca încăperea să fie aerisită corespunzător, mai ales că fumul poate afecta calitatea aerului.

ADVERTISEMENT
Tags: