Fără doar și poate, portocalele sunt fructele vedetă ale sezonului de iarnă. Acestea sunt consumate mai mult ca niciodată în această perioadă și au multe beneficii pentru organismul uman. Din păcate, de cele mai multe ori, lumea ignoră cojile de portocale și preferă să le arunce.
Consumul de portocale este recomandat celor care vor să aibă o imunitate crescută și un organism sănătos. Iarna, mai mult ca niciodată, portocalele sunt consumat în cantități uriașe, fiind unul dintre fructele reprezentative ale sezonului rece.
Multă lume cunoaște beneficii portocalelor, indiferent de forma în care sunt consumate. Însă, nu mulți acordă importanță cojilor care, de cele mai multe ori, sfârșesc prin a fi aruncate.
Cojile de portocale nu sunt recomandate a fi consumate, dar asta nu înseamnă că nu pot fi folosite în alt mod. Tocmai de aceea, îți prezentăm o serie de exemple în care poate fi întrebuințată coaja de portocală.
Puține gospodine știu că din cojile de portocală se poate face un cofraj natural pentru dulceață. Cojile conține un agent de gelificare natural și poate fi folosit fără niciun fel de probleme.
Acestea mai pot fi folosite și pentru a prepara sare cu coajă de portocală. Astfel, se obține un condiment fresh care poate fi folosit pentru aromatizarea salatelor de crudități. Tot ce trebuie să faci este să amesteci sarea cu coajă de portocală răzuită fin.
Coaja de portocală nu se mixează bine doar cu sarea, ci și cu zahărul. Astfel, poți obține un zahăr aromatizat, numai bun de folosit la deserturi. Acesta se păstrează maxim două luni la frigider.
Coaja de portocală nu face minuni doar în bucătărie. Cei care adoră mirosul fresh, pot face din ele ulei esențial de casă. Pentru asta, trebuie doar să acoperi cojile de portocale cu ulei de măsline, după care le lași la infuzat timp de câteva săptămâni. După ce a trecut acest termen, uleiul trebuie filtrat și folosit și aparate de aromaterapie și nu numai.
De asemenea, cei mai inventivi și mai răbdători pot face lumânări parfumate unice. Tot ce trebuie să facă este să taie cu atenție portocala, astfel încât cojile să nu se rupă. Apoi, acestea se umplu cu ceară și astfel se obțin lumânări interesante și parfumate.
Tot cu ajutorul cojii de portocală, gospodinele pot să facă în casă praf de curățare natural. Coaja de portocală se pune la uscat, după care se mărunțește și se amestecă cu bicarbonat de sodiu.